Nederlander ontwerpt Dyslexie-vriendelijke alfabet

Als je dyslectisch bent is lezen en schrijven en echte uitdaging. Door de ogen van een dyslect kunnen de letters plotseling gaan dansen en in steeds wisselende samenstelling inhaken. Alsof dat nog niet genoeg is, vallen er letters om, gaan ze op hun kop staan of wisselen ze ‘stiekem’ van plaats. Zo kunnen voor dyslecten letters spiegelen waardoor een ‘b’ een ‘d’ wordt, of om hun as draaien waardoor een ‘u’ een ‘c’ kan lijken. Het vervelende is dat dit ongemerkt gaat. Bij het lezen maken dyslecten dus de ene fout na de andere.

Christian Boer is grafisch ontwerper én dyslectisch. Hij besloot dat het tijd werd om het alfabet als het ware in zijn voordeel aan te passen. Nu helpen zijn dyslexie-vriendelijke letters wereldwijd mensen met lezen. Onlangs won hij met dit lettertype de Smart Future Award.  En dit najaar komt het eerste boek uit dat geheel in het dyslexie-vriendelijke font is gedrukt.

Om te zorgen dat de letters minder op elkaar lijken, werkte Boer aan de ‘stokken en ‘staarten’. Zo lijkt de ‘h’ met een langer stokje minder op de ‘n’ en de ‘c’ met een grotere opening minder op de ‘e’. Ook werd door opvallendere hoofdletters en punten makkelijker te herkennen waar een zin begint en ophoudt.

De beweeglijkheid van letters pakte hij aan door de zwaartekracht toe te passen op het alfabet. ‘Draaien en verwisselen kun je tegengaan door een contragewicht aan de letters te plakken’, zegt hij.‘Tegen het draaien maakte ik de onderkant zwaarder en ik paste de vorm zo aan dat spiegelen moeilijk wordt.’

De Universiteit Twente testte zijn ontwerp door 21 dyslectici op universitair niveau anderhalf jaar teksten in het lettertype van Boer voor te leggen. Het resultaat: zij hebben minder moeite met lezen. Inmiddels biedt Boer zijn ontwerp te koop aan via zijn website. ‘Mensen kunnen het installeren in hun tekstverwerker én hun internetbrowser, zodat ook teksten op internet in het font gelezen kunnen worden.’

Christian Boer’s nieuwe lettertype zal de wereld voorlopig dus niet verlossen van dyslexie, maar zijn inspanningen maken het lezen en schrijven wel makkelijker. Op de website van Christian Boer legt hij precies uit hoe hij te werk is gegaan en staan veel voorbeelden van zijn nieuwe lettertype.

1 reactie op “Nederlander ontwerpt Dyslexie-vriendelijke alfabet”

Reacties zijn uitgeschakeld.