Fietsen voor een beter milieu

E-Bike Handig Voor Lange Afstanden. Foto: Matra
E-Bike Handig Voor Lange Afstanden. Foto: Matrabike

(Gesponsorde partnerblog). De fiets is een ideaal vervoersmiddel als het gaat om duurzaamheid en het milieu. Het kost weinig om een fiets te maken, hij gaat lang mee en vergt weinig onderhoud en opslagruimte. En daarnaast is er geen brandstofverbruik en uitstoot van schadelijke gassen.

Als we met z’n allen meer zouden fietsen en wat vaker de auto laten staan, betekent dit nog een enkele duidelijke voordelen:

– Minder uitlaatgassen
– Minder autowegen
– Minder parkeerruimtes
– Minder geluidshinder
– Minder verkeershinder

Minder CO2 uitstoot
Elke kilometer die we met de auto rijden is goed voor ongeveer 200 gram CO2 uitstoot. CO2 is een van de hoofd-broeikasgassen die bijdraagt aan het broeikaseffect. Willen we het milieu sparen, dan moeten we het gebruik van de auto drastisch reduceren. Als we voor de kortere afstanden vaker de fiets pakken en de auto laten staan, dan kan het streven naar minder CO2 uitstoot in Nederland eenvoudige gehaald worden.

Bijna de helft van de autoritten is korter dan vijf kilometer, afstanden die prima te fietsen zijn. Als we 5 procent van deze ritten met de fiets zouden afleggen, dan scheelt dat veertig miljoen liter brandstof, ofwel tachtig miljoen kilo CO2. Ook de langere afstanden zijn eenvoudige te fietsen. Om dit te vereenvoudigen is de e-bike een oplossing. De elektromotor van de e-bike (of: elektrische fiets) biedt je een steuntje in de rug waardoor je makkelijker die ene heuvel op komt, en een langere afstand in een kortere tijd aflegt.

Slecht voor de gezondheid
Een slecht milieu heeft natuurlijk ook effecten op onze gezondheid. Een vervuilde lucht, door bijvoorbeeld uitlaatgassen, leidt tot een verhoogde kans op aandoeningen aan het hart, de bloedvaten en de luchtwegen. Ook de klimaatverandering brengt ziekten met zich mee, zoals infectieziekten en allergieën.

Vaker fietsen en minder met de auto rijden verminderd niet alleen de kans op deze ziekten. Het helpt ook direct bij het verbeteren van je conditie en is goed voor je algehele gezondheid. Met dagelijks een stuk fietsen verlies je eenvoudig gewicht en werk je aan vrijwel alle spieren in je lichaam. Door de beweging verbeterd je conditie erg snel. Fietsen heeft enkele duidelijke voordelen; het houdt diabetes op afstand, houdt de bloedvaten schoon, beschermt je hersenen en vermindert stress.

Fietsen is goed voor het milieu, en daarmee ook voor onze gezondheid. Door wat vaker de fiets te pakken kun je eenvoudig bijdragen aan een beter milieu en werk je ook nog eens aan je gezondheid, twee vliegen in één klap.

3 reacties op “Fietsen voor een beter milieu”

  1. Pingback: Fietsbidon tovert condens om tot water terwijl je fietst - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.