Wat is duurzamer: een e-book of een papieren boek?

Digitaal lezen is helemaal omarmd door lezend Nederland. Zo blijkt dat de bibliotheken in ons land door de jaren heen steeds meer e-books uitlenen. Maar: voor de echte liefhebber blijft een papieren boek in plaats van een e-reader toch ook erg prettig. 

Wil je vanuit duurzaam oogpunt een keuze maken tussen het lezen van een e-book of een papieren boek dan blijkt dat dit nog een lastige kwestie is. Een e-book is namelijk niet altijd een duurzamere optie, zoals je misschien wel had gedacht. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Milieu-impact productie van e-book en papieren boek

Om te weten welke optie duurzamer is, is het handig om te kijken naar de impact op het milieu van beide soorten. Daarbij moeten we letten op de hele levenscyclus: van productie naar gebruik tot aan weggooien of recyclen. Een papieren boek is over het algemeen gemaakt van hout (papier), een hernieuwbaar materiaal. Dit gebeurt steeds vaker op duurzaam papier zoals duurzaam Paperwise papier. De productie hiervan heeft zeker een bepaalde impact op het milieu, maar niet zo groot als de impact van de productie van een e-book.

Om een e-book te kunnen lezen, heb je namelijk een e-reader nodig. Daarvoor moeten niet-hernieuwbare materialen gedolven worden, wat schadelijk is voor het milieu. Wat veel mensen niet weten, is dat hierbij gebruik gemaakt wordt van zeldzame stoffen zoals goud. Kijken we dus puur en alleen naar de productie van één boek dan zien we dat een papieren boek zeker de winnaar is op het gebied van duurzaamheid.

Ook gebruik is van grote invloed op milieu-impact

Maar: we moeten niet alleen kijken naar hoe beide soorten tot stand gekomen zijn. Het is namelijk ook belangrijk om te kijken naar het gebruik van e-books en papieren boeken, willen we weten welke beter is voor het milieu dan de ander. Voor het produceren van fysieke boeken blijft namelijk papier nodig. Wanneer je veel leest, dan is het met oog op duurzaamheid interessanter om voor een e-reader te gaan. Zo’n e-reader moet namelijk maar één keer gemaakt worden, terwijl het productieproces van boeken keer op keer uitgevoerd moet worden bij het maken van nieuwe boeken.

Lees je een papieren boek echter vaker dan één keer; wat over het algemeen wel gebeurt met boeken; dan is een papieren boek in verhouding weer duurzamer. Dat ligt namelijk aan het feit dat je een een e-reader alleen kunt gebruiken wanneer deze opgeladen is. Om een e-book te lezen, moet je het apparaat waarop het e-book staat aan het stroom aansluiten. Op basis daarvan, het nodig hebben van elektriciteit, heeft een e-reader en dus een e-book weer meer impact op het milieu.

E-Reader

Hoe zit het met het hergebruiken van boeken en e-readers?

Tot slot is het nog interessant om te kijken naar wat er gebeurt met een papieren boek of een e-reader naarmate de jaren verstrijken. In beide gevallen hebben ze minder impact op het milieu wanneer ze langer meegaan en worden gebruikt. Zowel boeken als e-readers kun je tweedehands kopen en verkopen als meest duurzame mogelijkheid. Wanneer ze te oud zijn of te versleten zijn, is er ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor recyclen.

Een papieren boek kan over het algemeen heel goed worden gerecycled. Kijken we naar de mogelijkheid om de onderdelen van een elektronisch apparaat zoals een e-reader te recyclen dan zien we dat dat wel kan, maar dat veel mensen dergelijke apparatuur toch nog liever bewaren ‘voor het geval dat’. Daarom is het recyclingpercentage hiervan erg laag; een stuk lager dan bij boeken. Op basis daarvan is een papieren boek met bijvoorbeeld duurzaam Paperwise papier uiteindelijk toch wat groener dan een e-book, maar zodra er meer mogelijkheden komen e-readers te recyclen wordt dat verschil waarschijnlijk om het even.

Lees jij papieren boeken of lees jij op een e-reader?

Over de schrijver