Utrechtse scholen strijden tegen elkaar in de E-waste race

Poster E-Waste Actie  - Foto: Hetkanwel
Poster E-Waste Actie – Foto: Hetkanwel
Tommy de Vos bedacht een tijdje geleden de E-waste races. Hierbij strijden tien scholen uit een regio tegen elkaar: ze moeten zo veel mogelijk elektronisch afval ophalen in de buurt. Zo worden niet alleen de kinderen bewuster van het e-waste probleem, maar ook de buurtbewoners. Daniël Sienot, 10 jaar, doet ook mee met zijn school Hof ter Weide. Vanaf 21 september gaan hij en de rest van zijn klasgenoten beginnen met oude apparaten inzamelen, tijdens de E-waste race in Utrecht.

E-waste: een groot probleem
In kapotte elektronische producten zitten belangrijke grondstoffen. Denk aan goud, koper, en aardolie. Zodra we onze oude troep weggooien, komt die vaak terecht in ontwikkelingslanden. Daar ontstaan grote stukken land vol met ons vuilnis. “De lokale bevolking probeert de kostbare stoffen uit de producten te halen door ze te verbranden, maar dit gaat natuurlijk erg provisorisch, met alle gevolgen voor hun eigen gezondheid en het milieu daar. Er verdwijnen te veel giftige stoffen in de grond en in de lucht bij dit proces”, zegt Daniël’s juf Mariëlle.

Omdat we oude spullen weggooien hebben we nieuwe grondstoffen nodig als we nieuwe producten maken. Maar de bronnen hiervoor raken snel uitgeput. Rond de mijnen werken bovendien vaak kinderen en zijn vrouwen slachtoffer van prostitutie.

Op schoolreis naar Nemo
Maar gelukkig is er een oplossing. “Gooi niet zomaar iets weg, zorg dat het op de juiste plek terecht komt! Met zo iets kleins kan je de wereld echt leefbaarder en mooier maken!” Aldus juf Mariëlle.

Er is nog een voordeel voor de kinderen. “Als we winnen van de andere scholen, mogen we op schoolreisje naar Nemo!” zegt Daniël enthousiast. “Op school hebben we al les gehad over het project. Maar we mogen pas maandag beginnen met inzamelen.”

Toch beginnen hij en zijn vriend Lucas al vroeg met flyeren. “Als mensen thuis nog oude apparaten hebben, kunnen ze zich aanmelden en komen wij het afval ophalen”, legt hij uit.

Kijk dit filmpje voor meer over het probleem van E-waste: