EarthToday wil samen met jou de planeet redden

Vandaag, op de internationale Dag van de Aarde, wordt EarthToday gelanceerd. We schreven al eerder over dit initiatief, dat de aarde meter voor meter wil beschermen door stukken natuur op te kopen voor €1,20 per m2Honderd prominente Nederlanders hebben zich nu achter dit initiatief geschaard, waaronder Jan Terlouw, Typhoon en Humberto Tan. Doel is om in de eerste maand één miljoen m2 natuur veilig te stellen.

EarthToday

Als we de aarde leefbaar willen houden, moeten we voor 2050 50% van het aardoppervlak beschermen. Vijftig landen hebben zich al gecommitteerd om 30 procent van de aarde te beschermen en zo de achteruitgang van natuur en biodiversiteit tegen te gaan, maar dat is niet genoeg. Daarom heeft een groep ondernemers en specialisten uit de creatieve, media- en techsector de handen in één geslagen en het heft in eigen hand genomen. De afgelopen drie jaar werkten zij in stilte aan een oplossing voor één van de grootste uitdagingen waar wij als mensheid voor staan: het beschermen van de planeet.

Samen de natuur beschermen

“De noodzaak om tot actie over te gaan is gigantisch, daar is iedereen het over eens. Maar hoe? Wat is de oplossing?” zegt Constance Scholten, executive boardmember van EarthToday. Die oplossing ligt volgens de initiatiefnemers in het opkopen van unieke vierkante meters natuur door consumenten en bedrijven. Dat kan vanaf vandaag. “Door de schaalbaarheid zijn we ervan overtuigd dat dit een oplossing is voor een probleem dat ons allemaal raakt.” Juist door de krachten te bundelen, zouden we natuurbescherming wereldwijd kunnen versnellen.

Hoe werkt het? Voor elke €1,20 wordt 1 m2 natuur beschermd en een nieuwe m2 in bescherming genomen. Gegarandeerd. Iedereen die een m2 natuur beschermt, ontvangt bovendien een aandeelhouderscertificaat van EarthToday.

Hoe het idee ontstond

Het idee ontstond toen Kees Zegers (oprichter van Nu.nl) een wereldreis maakte met zijn zeilboot. Op een onbewoond eiland raakte hij bevriend met milieuactivist Clemens Oestreich. Bij terugkomst in Nederland betrok Zegers bevriend ondernemer Bas Verhart van DFFRNT Media bij het project. Toen ook Chiel Liezenberg (co-creator van iDEAL) aan boord stapte, begon het balletje te rollen. Het werd Zegers duidelijk dat we het wereldwijde probleem terug moesten brengen tot de menselijke maat van één m2.

Samenwerkende natuurorganisaties

De vierkante meters natuur worden beschermd door de Union of Nature Foundation. Dit is een nieuw internationaal samenwerkingsverband van verschillende natuurbeschermingsorganisaties. Denk aan Rewilding Europe, WILD Foundation, IFAW, Justdiggit, Peace Parks Foundations, Rainforest Trust en Fundaçion Rewilding Argentina.  Frans Schepers, managing director van Rewilding Europe: “De aanpak van EarthToday is volstrekt uniek en helpt ons om met z’n allen nóg meer positieve impact te maken in de landen waar we al actief zijn.’’ EarthToday speelt in op de toenemende behoefte van mensen om een directe en meetbare bijdrage te leveren aan biodiversiteit, natuurherstel en een meer duurzame levensstijl.

Meer informatie over EarthToday vind je hier. Naast EarthToday zijn er overigens ook nog andere initiatieven waar je als consument vierkante meters natuur of kan opkopen met als doel de aarde te beschermen en de biodiversiteit te waarborgen. Denk aan Buy World, Land van Ons en Aardpeer.

Wat vind jij van dit idee om de krachten te bundelen en het heft in eigen hand te nemen door vierkante meters natuur op te kopen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

40 reacties op “EarthToday wil samen met jou de planeet redden”

 1. Wat een mooi initiatief om de aarde te redden! Maar ik lees eigenlijk nergens Hoe EarthToday beschermt en wat die bescherming inhoud. En voor hoe lang geldt die bescherming? Of moet ik dit zien als een jaarlijkse donatie?

 2. Vind het een goed plan en ook nodig, helaas. Tegelijkertijd eerst stoppen met de bodem te verontreinigen. Volgens vroege vogels in Nederland alleen 1000 bergen met gif verstopt onder een laag aarde. In veel Gemeenten bomenkapvergunningen afgegeven zonder dat daar iets tegenover wordt gesteld. Als de biodiversiteit in het geding is, niet kappen en anders pas vergunning verlenen als op een andere plek 5 nieuwe bomen zijn geplant.

  Bij land van ons weet je waar je aan begint, er zijn basisvoorwaarden. Het is geen verdienmodel maar je blijft eigenaar van de m2 die je koopt. Ook de nabestaanden als je overlijdt. Dit geeft vertrouwen.
  Mooier is als er een organisatie is per land, er ontstaat nu weer versnippering.
  Of een vorm van samenwerking organiseren met gelijke regels.

  Naast het veiligstellen van grond en het verantwoord op een biologische wijze beheren is het wellicht mogelijk plekjes te realiseren voor tiny houses in deze gebieden. Plekken voor deze woonvorm zijn hard nodig. Bovendien is deze woonvorm in natuurgebieden naar mijn idee best verantwoord.

  Het idee is hoopgevend.

  Succes.

 3. Sommige perspectief maakt somber. Stel dat de hele wereldbevolking eenmalig per jaar 30 euro betaald hoeveel voetbalvelden hebben we dan in een keer. Zorg er wel voor dat er geen haaien aan meedoen maar investeer meteen. Het gaat tenslotte iedereen aan. Degene die niet kan betalen of minder los je op door dat door miljardairs aan te laten vullen. Zij hebben niet zoveel geld nodig en hebben ook het meeste uit de aarde gehaald toch….. Dan heb je gelijk 210.000 duizend vierkante kilometer aan voetbalvelden. En dat per jaar. Wordt ik echt vrolijk van.

 4. Leuk initiatief maar niet echt een structurele oplossing. We zijn met te veel mensen op de aarde en die discussie mis ik veel te vaak. Bovendien kiezen we nog steeds conservatief in de meeste landen, alles draait om macht en geld. De meeste mensen blijven streven naar een hogere materiële welvaart. Er komt, naar mijn idee, pas een kentering als iedereen keihard de gevolgen van ons misbruik gaat ervaren en andere leiders op deze wereld gaat kiezen.

 5. Ik vind het een prima initiatief om zelf grond tekopen. Daarom ben ik gaan kopen via Land van Ons, waar ik ook vrijwilliger ben geworden. Elke keer als het kan, koop ik wat bij voor bijvoorbeeld 20 euro. Dit aangekochte land wordt dan duurzaam beheerd en bijvoorbeeld boekweit op geteeld.

 6. Prima initiatief. We kunnen niet langer met de armen over elkaar blijven zitten. Alles om onze aarde redden is een kleine druppel op de de spreekwoordelijke plaat, maar je hebt zo een emmer vol

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020