Eb en vloed, de energieproducenten van de toekomst

Getijden turbine Foto: Atlantis Resources Ltd
Getijden turbine Foto: Atlantis Resources Ltd

De kracht van eb en vloed heeft de potentie om een groot deel van onze energie te produceren in de toekomst. Door een soort aangepaste windmolen onderwater te zetten, kan de getijdenkracht omgezet worden in duurzame energie. In Schotland zou bijvoorbeeld op deze manier zo’n 16000 gigawatt uur aan energie kunnen worden opgewekt, genoeg om de helft van Schotland van stroom te voorzien. Het project zou erg goed passen in het streven van Schotland om in 2020 al zijn energie duurzaam te verkrijgen .

De ontwikkelaar van de turbines is het bedrijf Atlantis. Zij zijn er van overtuigd dat dit de energie installatie van de toekomst is. Het zal komende jaren ook steeds rendabeler worden om deze installaties te bouwen.  “In de komende jaren zal de prijs vergelijkbaar worden met windenergie op het water, en in 2020 zelfs met windenergie op het land” zei CEO van Atlantis Timothy James Cornelius.

In Nederland zou dit type installatie het probleem van de horizonvervuiling oplossen, wat vaak als het grootste bezwaar tegen windenergie wordt gezien. Daarnaast zijn wij hier omringd door zee, een factor die natuurlijk niet onbelangrijk is met dit type energie.  Misschien is onze energie over een paar jaar dus wel afkomstig van de maan – want die zorgt immers voor getijdenstroming.

Ook in andere delen van de wereld wordt geëxperimenteerd met getijdenenergie, waaronder bij Nova Scotia in Canada, voor de westkust van India en in het Noordwesten van de VS.

Bron: Cleantechnica, IEEE spectrum

Lees ook
Groei duurzame energie blijft achter
Wil jij ook een huis zonder energierekening?
Hier moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen

1 reactie op “Eb en vloed, de energieproducenten van de toekomst”

  1. Nederland is ook al bezig met getijdenergie: kijk maar op http://www.ihctidalenergy.com. Project GOSK, in (!) de Oosterscheldekring wordt een mooi voorbeeld van Nederlandse technologie op het gebied van water. 3x 1MW geinstalleerd vermogen, een mooie demo-installatie als begin van een mooie toekomst als Nederland (Enerie-uit-) Watermanager in de Wereld.

Reacties zijn uitgeschakeld.