Echt groen is je stroom met deze leveranciers

Graadmeter 2012 Groene Energie
Graadmeter 2012 – Bron: Www.greenpeace.nl

Energiebedrijven zijn niet altijd zo groen als ze beweren. In een onderzoek van SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) in opdracht van Greenpeace en de Consumentenbond, worden 22 energiebedrijven – zowel leveranciers die zelf stroom produceren als leveranciers die via de markt inkopen – langs de duurzame meetlat gelegd. Deze Graadmeter 2012 laat zien welke leveranciers écht bijdragen aan een duurzame samenleving. Naast de productie en inkoop van stroom, worden ook de investeringen in nieuwe productiebronnen meegenomen.
Essent en E.ON verkopen weliswaar groene stroom, maar investeren intussen ouderwets in kolencentrales. Hiermee blokkeren zij de overgang naar een schone, veilige energiehuishouding. Andere bedrijven, zoals Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, zeggen 100 procent groene stroom te leveren en laten klanten denken dat ze goed bezig zijn. Maar in de praktijk blijkt dat deze bedrijven helemaal niet bijdragen aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. Ze kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met goedkope certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen.
Als je wilt investeren in een echt duurzame energiehuishouding, kun je volgens het SOMO-rapport het beste kiezen voor Windunie, Greenchoice, Noord Hollandse Energie Corporatie, Eneco of Dong Energy. Die bedrijven bieden niet alleen een label ‘groene stroom’ aan, maar dragen ook daadwerkelijk bij aan de overgang naar een schone en veilige energievoorziening, zoals hetkanWeller St. Maarten ook al schetste in zijn analyse van de beste aanbieders van groene stroom.
– Klik op de foto voor een uitvergroting van de graadmeter.
– Lees hier het gehele rapport.
Lees ook:
De beste aanbieders van groene stroom
Groene stroom wint sterk aan populariteit
Bamboe als alternatief voor katoen. De feiten op een rij.

Over de schrijver

10 gedachten over “Echt groen is je stroom met deze leveranciers”

  1. Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Monsanto, Unilever en Ahold snoeien in wildgroei ecolabels

  2. Windvogel werkt samen met Anode die wel in de lijst staat. Knap lage plaats. Best jammer. Maar aan de andere kant heb ik op de Energiebeurs in Den Bosch over duurzaamheid met hen gesproken. Geen enkele klik, puur een commerciële link met windvogel. Over zonnepanelen en salderen wisten ze niets. Toch maar niet naar hen overgestapt al wil ik best zelflevering.

  3. Ik mis de Windvogel in het overzicht. Al meer dan een half jaar ben ik mijn eigen leverancier en produceer en consumeer ik mijn eigen groene stroom samen met 2000 andere coöperatie leden van onze eigen molens. Ondanks de – in mijn ogen onterecht – betaalde belasting ben ik daarmee niet duurder uit dan voorheen. Een voordeel is dat "mijn eigen energieprijs" niet recht evenredig mee zal stijgen met de marktprijs.

  4. Als klant van Atoomstroom schijn ik klant te zijn van het meest vervuilende energiebedrijf. Gelukkig weet ik wel beter. En Greenpeace. Was dat niet die club van de Brent Spar?

    1. simpele ziel, heb je enig idee wie er bloed om jou uranium uit de grond te halen. denk toch eens na man. En laat ik het niet over veiligheid gaan hebben. Dat er mensen met hun arrogante kop voor deze verderfelijke vorm van energie kiezen hoeft niet betaald te worden met levens van mensen die echt verbetering willen in de wereld en voor elkaar. Ook voor jou vriend, geloof t of niet, ook jou wens ik positieve energie.

Reacties zijn gesloten.