Echte groene energie zonder winstoogmerk

Er is een energiecollectief in Nederland dat geen winstoogmerk heeft. Nou ja, geen financieel winstoogmerk, want ze willen wel degelijk winst maken. Voor het milieu en voor jou. Hier kan je echt groene stroom afnemen uit jouw eigen buurt, zonder gedoe met buitenlandse certificaten. Hoe meer energie ze leveren, hoe meer ze terug kunnen geven aan jou door het verlagen van de energietarieven en aan nieuwe duurzame projecten in de buurt. Dit is hoe het werkt.  

In 2050 CO2-neutraal

In Nederland willen we in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat lijkt nog heel ver weg, maar de tijd vliegt, dus er moet echt wat gebeuren. In 2030 moet bijvoorbeeld maar liefst 70 procent van alle elektriciteit uit duurzame bronnen komen en zo ver zijn we nog lang niet.

Op dit moment heeft bijna 70 procent van de huishoudens in Nederland groene stroom. Dan denk je misschien ‘dat gaat dan toch de goede kant op?’, maar helaas is dat niet zo. Slechts 7 procent van al die groene stroom wordt in Nederland opgewekt. De rest wordt gekocht uit andere landen, grotendeels met certificaten en draagt dus niet bij aan de doelstellingen van Nederland. We leggen je uit hoe dat werkt.

Certificaten

Bij de productie van duurzame energie wordt voor elk megawattuur een ‘Garantie van Oorsprong’ aangemaakt. Deze GvO’s zijn certificaten die bewijzen dat de stroom duurzaam is opgewekt. Energieleveranciers en handelaren kunnen die certificaten kopen en verkopen. Sommige landen, zoals Noorwegen, produceren namelijk bijna al hun energie duurzaam. De mensen daar gebruiken die groene energie, maar Noorwegen verkoopt de certificaten door. Bijvoorbeeld aan jouw energieleverancier. Dan denk je dat je groene stroom krijgt, maar eigenlijk is het grijze stroom in een groen jasje. Het wordt namelijk niet opgewekt in Nederland en ook niet daadwerkelijk door jou verbruikt.

Energie Zonder Winstoogmerk

Echte duurzame energie  

Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van deze gekke situatie. Zij willen helemaal geen buitenlands certificaat, maar echte groene stroom, die in Nederland is opgewekt. En dan natuurlijk het liefst in de buurt, zodat je er ook nog een keer kunt gaan kijken.

Bij om | nieuwe energie, een energiecollectief zonder winstoogmerk, kan dat. Het energiecollectief bestaat uit allerlei coöperaties, die met zon- en windenergie lokaal stroom opwekken. Zo worden hele buurten, dorpen, steden en regio’s verduurzaamd, met de hulp van vrijwilligers. Door het hele land wekken nu tientallen lokale energiecoöperaties stroom op voor honderdduizenden huishoudens. En het mooie is: de omzet gaat weer terug naar de deelnemers van de coöperatie en de klanten door het verlagen van de energieprijs. En natuurlijk naar de maatschappij, want écht groene energie is hierdoor beschikbaar in heel Nederland en daarom wordt het collectief al sinds 2015 verkozen tot de allergroenste energieleverancier van Nederland.

Over de schrijver

2 reacties op “Echte groene energie zonder winstoogmerk”

  1. Ben zelf halverwege vorig jaar overgestapt op Om na eigen onderzoek. Leuk om te zien dat jullie zo ook goed beoordelen!

Reacties zijn uitgeschakeld.