Dit eco-gebouw is gemaakt van zout, zonnebloemen en urine

Muren van autobanden. Stuc gemaakt van leem. Op elkaar gestapelde containers. Tweedehands bouwmaterialen. Hout, hout en nog eens hout. We hebben van alles voorbij zien komen als het gaat om duurzaam bouwen, maar een eco-gebouw gemaakt van zout, zonnebloemen en gerecyclede urine is ook voor ons nieuw. Toch vind je die in Zuid-Frankrijk, zo lezen we in de Guardian.

Deurkrukken van zout. Muren van zonnebloemen. En meubels gemaakt van Japanse duizendknoop en gekleurd met gefilterde urine. Je vindt het allemaal in een oude spoorweg werkplaats in de Franse plaats Arles, die we natuurlijk vooral kennen van Vincent van Gogh en – inderdaad – van de door hem beroemd gemaakte zonnebloemen.

Regionale bouwmaterialen

De natuurlijke restproducten van die zonnebloemen industrie worden hier gebruikt als bouwmateriaal. De gestampte vezels blijken prima dienst te doen als akoestische isolatie op de muren. Ook het zout van de antibacteriële deurkrukken komt uit de kwelders in de buurt. De thermische isolatie is gemaakt van balen lokale rijststro en de badkamertegels van afvalklei van een nabijgelegen steengroeve. Lokaler dan dit krijg je het niet. En dat is precies de bedoeling van de ontwerpers.

“We noemen het bio regionaal ontwerp,” zegt artistiek leider Jan Boelen van Atelier Luma tegen de Britse krant. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot en dus is het tijd dat we lokale bouwmaterialen omarmen en afstappen van de mondiale toeleveringsketens. “Waar anderen misschien afval zien, zien wij kansen.” Hiervoor werken ze samen met het Belgische BC Architects.

Eco-gebouw als proeftuin

Het eco-gebouw in Arles is geen woning of werkplaats als zodanig, maar een doorlopende proeftuin. “Het zal nooit af zijn,” zegt Boelen. Er wordt geëxperimenteerd met leer van zonnebloemen, verf van algen en afgedankte bouwmaterialen die uit het gebouw zelf komen. Zo is de vloer gemaakt van de oude dakpannen van het pand. (Check de foto in het artikel om te zien hoe prachtig dat eruitziet).

We zitten ons hier af te vragen wat voor lokale bouwmaterialen wij hier in Nederland zoal zouden kunnen gebruiken. Met hout uit eigen land komen we niet ver, maar slib zou nog wel eens een interessant materiaal kunnen zijn. Zo schreven we al eens over deze twee meiden die bezig zijn met het ontwikkelen van waterdoorlatende stoeptegels gemaakt van bagger, wat vaak als afval wordt gezien.

Wat zijn jouw ideeën voor lokale bouwmaterialen hier in Nederland? We horen het graag. En misschien ken je ook nog wel andere initiatieven van mensen die lokale restproducten al gebruiken als bouwmateriaal in een eco-gebouw.

Over de schrijver