Wat is eco-leer eigenlijk?

Leer is stevig, slijtvast en gaat een leven lang mee. Als je er goed voor zorgt natuurlijk, maar is het ook duurzaam? Dat hangt af van de bewerking van het leer én je eigen principes, maar in dit blog vertellen we je van alles over eco-leer.

Lang geleden was leer vooral een restproduct. Een dier werd geslacht om op te eten en vervolgens werd de huid gebruikt om kleding, meubels of andere producten van te maken. Om het leer te kunnen rekken en drogen, werd het in de zon gelegd.

Natuurlijk looizuur

Door de toenemende vraag werden er echter steeds meer dieren speciaal gefokt voor hun huid en zochten producenten van leer een manier om het looiproces te versnellen. Met plantaardig looizuur – van planten, schors, takken, bladeren en soms zelfs vruchten – duurt ongeveer 3 maanden en dat is voor veel modemerken te lang.

Chemicaliën en water

Om het proces te versnellen gingen producenten leer looien met veel water en chemicaliën. Denk daarbij aan chroom, weekmakers, vlamvertragers of zware metalen. Het looien gebeurt vaak in landen, zoals India, waarbij de werknemers geen beschermende kleding dragen en het afvalwater dat bij dit proces vrijkomt, vaak de rivier in gaat. Met desastreuse gevolgen voor de omgeving. Het is dan ook niet gek dat dit proces op steeds meer weerstand stuit bij consumenten en bedrijven.

Vegan – of gerecycled leer

Het alternatief voor deze manier van werken, is eco-leer. De term eco-leer is niet beschermd en roept vaak verwarring op, waardoor vegan of gerecycled leer ook onder eco-leer worden geschaard. Vegan leer is natuurlijk geen echt leer. Het wordt vaak gemaakt van polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc), plastic dus, of van natuurlijk materialen, zoals mais, kurk of ananas. Gerecycled leer wordt gemaakt van restanten van dierenhuiden, die vermalen worden en gemixt met polyester. Polyester beschermt het leer en zorgt ervoor dat het een egale kleur en textuur krijgt.

Eco-leer

Eco-leer is leer van huiden uit de vleesindustrie, waarbij zo min mogelijk vervuild wordt. Het is een restproduct, want de dieren worden niet speciaal gefokt voor het leer. Daarnaast worden de huiden plantaardig gelooid om de milieu-impact te minimaliseren en het kan ook nog Fair Trade zijn. Dan hebben de mensen die de producten maken goede werkomstandigheden en ontvangen ze een eerlijk loon.

De tassen van More Than Hip 

Het merk More Than Hip verkoopt tassen van Fair Trade eco-leer. De filosofie van het merk is dat ze producten maken, die praktisch, bruikbaar en degelijk zijn. En daardoor vooral ook lang mee gaan. Zij laten tassen, portefeuilles, portemonnees, pashouders, etuis en schrijfmappen van eco-leer in India maken, waarbij goede werkomstandigheden centraal staan. Hun topmodellen zijn de Primrose, een dames laptoptas met een mooie vormgeving en de Glasgow, een unisex laptoptas.” Beide tassen gaan een leven lang mee.

Over de schrijver