In deze eco-lodge moet je een keer geslapen hebben

De Azoren, een Portugese eilandengroep in de Atlantische Oceaan, zijn de afgelopen jaren veel toeristischer geworden. TADA (Tourism & Agribusiness Development Company) wil daar graag gebruik van maken, maar dan wel zonder af te doen aan het prachtige landschap. De organisatie heeft een eco-lodge ontwikkeld die op zonne-energie werkt.
Verspreid over de Azoren komen zes parken met meerdere eco-lodges. De eerste eco-lodge is in aanbouw op het São Miguel Island en wordt in het tweede kwartaal van 2017 geopend. Hoeveel eco-lodges worden gebouwd is nog niet duidelijk. De EcoPods (ook wel hutten genoemd) bestaan uit drie modellen.

Drie modellen

Het kleinste model is 15 vierkante meter en heeft een koffiemachine, een koelkast, een televisie, een zitkuil en een verhoogd slaapgedeelte. De badkamer is buiten en wordt verwarmd door een externe houtkachel. Het tussenmodel is 20 vierkante meter en heeft evenveel voorzieningen als het kleinste model, plus een kleine badkamer binnen. De eco-lodge van 30 vierkante meter is het grootst en beschikt ook over een klein keukentje. Bezoekers van het park kunnen op een (elektrische) fiets de omgeving verkennen.

Eco-Lodge
Tada / New Atlas

Materialen eco-lodge

De EcoPods worden gebouwd bovenop gerecyclede elektriciteitspalen. De ramen worden gemaakt van gerecyclede plastic flessen en er wordt gebruik gemaakt van lokaal geproduceerd puimsteen en lokaal geteeld hout. De eco-lodge is stevig gebouwd, zodat het de harde wind en de seismiciteit op de Azoren kan weerstaan.
De hutten zijn ook voorzien van zonnepanelen waarmee stroom wordt opgewekt. Het doel was om ook biotoiletten te installeren, maar als gevolg van problemen in de planning zijn dat toiletten met een septictank geworden.

Voor andere gelegenheden

TADA bouwt niet alleen parken met eco-lodges op de Portugese eilanden, maar het heeft ook soortgelijke projecten lopen in Marokko en het Midden-Oosten. Daarnaast hoopt de organisatie dat de EcoPods ook op andere manieren kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld wanneer om noodhulp wordt gevraagd na een grote ramp.
Bron: New Atlas

Over de schrijver