Eco-ondernemer kraakt heilige groene huisjes Prius en zonnepanelen

Volgens Gunter Pauli is het antwoord op de crisis blauw. De ex-directeur van Ecovert denkt dat we heel goed kunnen innoveren door meer naar de natuur te kijken. Dat levert meer banen en meer welvaart op. Gisteren gaf hij een lezing voor Ode die ook online te volgen was. Hierbij deinsde Pauli er niet voor terug om te schoppen tegen heilige groene huisjes zoals de Toyota Prius of de zonnepanelen industrie. We moeten hem overigens niet verkeerd begrijpen: hij is niet tegen de groene economie, want die is “niet slecht, maar hij is niet goed genoeg.” Als we nieuwe spelregels bedenken door slimmer en competatiever te zijn, dan kunnen we samen een blauwe economie bereiken.
Deze vijf prikkelende citaten geven een goed beeld van de uitdagende visie van Pauli op duurzaamheid.
“Wie drinkt hier koffie? 99,98% van de koffieboon gaat verloren tijdens zijn reis van bes tot kop. Toch laat niemand koffie staan. In de blauwe economie zeggen we ook niet dat mensen minder koffie moeten drinken. We kijken juist wat we kunnen met die 99% afval. Het koffiedik kan bijvoorbeeld heel goed gerecycleerd worden tot een vruchtbare bodem om biologische oesterzwammen op te kweken. La Place doet dit inmiddels, de koffieprut van hun cappuccino’s wordt hergebruikt voor het telen van oesterzwammen die vervolgens weer worden gebruikt in talrijke La Place gerechten. Dát is de blauwe economie in praktijk.” Lees meer…
“Een dief die minder steelt, gaat nog steeds naar de gevangenis. Een directeur die 80% minder vervuilt, krijgt een milieuprijs. Dat is een dubbele moraal.”
“De groene economie die we nu creëren subsidieert zonnepanelen waardoor wij meer belasting betalen. En diezelfde groene economie zorgt dat duurzame producten duurder zijn zodat alleen een kleine, bewuste elite ze zich kan veroorloven. Dat is geen duurzaam model. Als het zichzelf niet kan bedruipen, doen we het niet in de blauwe economie. Het Zweedse bedrijf Solaris is het gelukt met een slimme en echt schone technologie zonne-energie te ontwikkelen die qua tarief concurrerend is met steenkool. En ze willen lokaal een fabriek bouwen zodat loodvergiftiging in bijvoorbeeld China of India uitgesloten is.” Lees meer over loodvergiftiging door zonnepanelen…
“We hebben allemaal gemiddeld 4 telefoonopladers. Een voor thuis, een voor op kantoor, een voor in de auto en nog een die we zijn verloren. Ik ken niemand die nog nooit een oplader verloren is. Maar we hebben helemaal geen opladers nodig. Wie gebruikt in de natuur batterijen? In de natuur wordt veel energie opgewekt, maar niet met batterijen. Zelfs Zweden kunnen bovendien maar 75% van de batterijen recyclen, en als de Zweden het zelfs niet kunnen… Een Toyota Prius is dan ook niet duurzaam met een batterij, die op zijn best 5 jaar meegaat.
Daarom gaan we in de blauwe economie heel veel zaken vervangen door: niets. We moeten werken aan nieuwe ontwerpen. Het temperatuurverschil tussen onze wang en telefoon kan al voldoende energie opwekken om een telefoongesprek te voeren. Een batterij is dan niet meer nodig.”
“Als we douchen wordt het water eerst opgewarmd tot 60 graden, waarna wij het met de regelknop direct afkoelen tot een behagelijke 38 graden. Dat is een grote dagelijkse energieverspilling. We kunnen die afkoeling ook gebruiken om energie op te wekken.”
Lees ook:
Bezuinigingen hebben alles te maken met scheermesjes van zijde
Inspirerende innovaties op basis van de natuur

Over de schrijver

6 reacties op “Eco-ondernemer kraakt heilige groene huisjes Prius en zonnepanelen”

 1. Veel meer als kritiek op de batterij – en de verwarring met zonnepanelen! – en op (te) warm water hoor ik van deze profeet niet. Heeft hij al gehoord van warmte terugwinning bij warm water gebruik; best rendabel zeker bij lang douche. Maar je kunt ook korter douche.
  Waarom wordt dit kletsverhaal opgenomen of is het de afhankelijkheid van Ode?

 2. Ja, echt goed dat je nog nooit een lader verloren bent, Joris.
  Het opwarmen tot 60 graden is ook goed, alleen bij het afkoelen gaat al die energie weer verloren. Die afkoeling kunnen we ook benutten om energie op te wekken.

  1. Verloren? 1 liter water van 60 graden mengen we pak hem beet met een liter water van 15 graden om een fijne douche temperatuur te creëeren.
   Ik ben het met je eens dat opwarmen tot douchetemperatuur tot kleinere verliezen leidt maar hoe wil je in hemelsnaam ‘de afkoeling benutten om energie op te wekken’.
   Volgens mij moet je je nog eens goed verdiepen in de energieleer.

 3. Heeft zeker punten, maar staat ook bol van hype, afgaande op de toon.
  Bellen met energie uit je wang… eerst zien dan geloven dank u.
  We warmen het douchewater niet voor de grap op tot 60 graden… dat is om legionella te voorkomen. Zou ik geen energieverspilling willen noemen. Misschien zou je het ook lokaler kunnen verwarmen tot 37 graden, en het water sterilliseren met UV licht… okay, maar het is jammer dat het zo extreem wordt gepresenteerd.
  PS. ik ben nog nooit een lader verloren.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020