Van deze verrassende materialen maken ontwerpers kleding

Steeds meer fabrikanten gebruiken verrassende materialen om kleding en accessoires van te maken.  Waar vroeger katoen en polyester werden gebruikt, ontstaan er nu een hele reeks eco-stoffen die anders verloren zouden gaan. Sommige van deze milieuvriendelijke stoffen zijn al in gebruik, terwijl andere ons nu nog vreemd en futuristisch in de oren klinken. We zetten ze voor je op een rij.

1. Wijn

Wetenschappers van de Universiteit van West Australië hebben eco-stoffen geproduceerd door microben aan de slag te laten gaan met wijn. De bacteriën gisten de alcohol tot vezels, waarmee het mogelijk is om ze om te vormen tot kleding. Het enige nadeel aan deze manier van produceren is dat er een duidelijk luchtje aan de kleding zit. Je kunt er prachtige tassen van maken.
Eco-Materialen Wijnleer

2. Houtpulp

Dit alternatief voor leer is niet alleen diervriendelijk, maar vermijdt ook de chemicaliën die nodig zijn om nepleer te creëren. Naoran is een waterbestendig textiel, afgeleid van houtpulp en gerecycled polyester. Het is zacht, flexibel, scheur- en waterbestendig.

3. Ananasleer

Het materiaal heet Piñatex en wordt gemaakt van vezels van ananasbladeren, een bijproduct van de ananasoogst. Het materiaal is natuurlijk, sterk, duurzaam, licht en ademend. Filipijnse boeren oogsten de vezels uit de ananasbladeren. Vervolgens worden de vezels in Spanje verwerkt tot werkbaar materiaal. Zo zorgt Piñatex voor extra inkomsten voor de ananasboeren. Je kunt er tassen, schoenen of kleding van maken.
Eco-Materialen Ananasleer
 

4. Maïs

Synthetische vezels zijn meestel op basis van aardolie, maar Ingeo is afgeleid van zetmeel van maïs. Deze stof kan worden gesponnen tot vezels voor kleding en huishoudtextiel. Het kan ook gebruikt worden voor bio-plastics.

5. Koffie 

Ontwerper Rachel Rodwell gebruikt lege coffeecups en slaat deze fijn, om zo kleding te kunnen maken. De vindingrijkheid van de lokale bevolking in het Indiase Kerala was hun inspiratie. Zij hergebruiken afval op verrassende manieren. De gebruikte coffeepads leiden tot een kleurrijk eindresultaat. Je kunt ook zonnebrillen of sneakers maken van koffie maken.
Eco-Materialen Koffie Leer

6. Zeewier

Zeewier en algen zijn geschikt om textiel van te maken, omdat zeewier veel cellulose bevatten en dat kan gebruikt worden voor de productie van garen voor eco-stoffen. Het proces is vergelijkbaar met dat van lyocell. Lyocell is een materiaal gemaakt van cellulose uit eucalyptusbomen. Het is beter bekend onder de naam Tencel. Om van zeewier stof te maken, wordt de cellulose van zeewier gemengd met eucalyptusvezels. Zo wordt het licht, zacht, sterk en neemt het veel vocht op.

7. Zalmleer

Zalmleer wordt gemaakt van de huiden van vissen, die zijn gebruikt voor consumptie. De huiden zijn restafval, maar hoeven niet verloren te gaan. De modeservice ROKK ON ROLL maakt er unieke en handgemaakte kledingstukken en accessoires van.

Rok Van Bijzonder Materiaal
Nederland, Zwolle, 3 September 2017. Map Renes. Maakt Kleding Van Zalmleer. Foto: Jorgen Caris

8. Palmleer

Van het blad van de Arecapalm kun je bijvoorbeeld slippers gemaakt. Het blad is sterk, taai en flexibel. Als je het weekt in een bad met een mix van biologische grondstoffen herwint het zijn originele kwaliteiten. Ook na het drogen blijft het soepel en sterk. Het is eigenlijk net als leer en daarom kun je er ook van alles van maken.

9. Visnetten

Visnetten vervuilen de zeeën. Zeedieren komen er in vast te zitten. Er zijn organisaties die ze opduiken uit zee, waarna ontwerpers er badmode en bijvoorbeeld sokken van kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het merk Jungl.
Jungle Visnetten
 

10. Plastic flessen

Newlife Polyester zijn garen, gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Ze produceren de stof in Italië en gebruikten het in sportkleding, ondergoed, medische kleding en zelfs meubels. Giorgio Armani gebruikte de stof om een milieuvriendelijke jurk te maken voor Livia Firth. Zij droeg deze bij de Golden Globes van 2012.

11. Appelleer

Ananasleer, bananen- of sinasappelschillen kende je misschien wel, maar er is nu ook appelleer? Het is natuurlijk niet alleen vegan – en daardoor diervriendelijk-, maar het is ook een prachtig materiaal waar je tassen van kunt maken.
Eco-Materialen Appel Leer

12. Paddenstoelen

Leer van paddenstoelen groeit gewoon echt in elke maat en vorm die je graag wilt. Ze maken de stof waterafstotend op een simpele en milieuvriendelijke manier.

13. Cactusleer

Het aantal vegans blijft maar groeien en het aanbod van plantaardig leer ook gelukkig. Het Mexicaanse bedrijf Desserto presenteerde leer van cactus en de reacties waren ongekend enthousiast.
Cactus Leer Eco-Materialen
 

14. Bedorven melk

Het bedrijf Qmilch maakt stof van een eiwit dat voorkomt in verzuurde melk dat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie. Normaal zou dit worden weggegooid. Het product Silk-Like heeft geen chemische stoffen nodig om te maken en behoeft minder water in het productieproces.

Over de schrijver