Eco toerisme: 5 echt groene hotels

Groene Hotels Ice Hotel
Foto: Visitsweden, Flickr

Binnen het toerisme is ‘eco’ populair. Bij luchtvaartmaatschappijen kunnen we schadelijke CO2-uitstoot tegen betaling compenseren, hotels vragen gasten water- en energieverbruik te matigen. Iedereen kent wel het verzoek van hotels om de handdoek meermaals te gebruiken. Middels deze bekende oproep willen hotels een bijdrage leveren aan het milieu. Is dit echter voldoende om te kwalificeren als eco-hotel en een positieve bijdrage aan milieuverbetering te leveren?

Echte eco-hotels doen meer

Een mooi voorbeeld van een eco-hotel is het Ice Hotel in het Zweedse deel van Scandinavisch Lapland. Het hele hotel is, met oog voor design, gemaakt van ijsblokken en sneeuw. Overnachten doe je 200km ten noorden van de Pool Cirkel op een heus ijsbed.

Minder koud maar heel eco is het in de Australische regenwouden van Queensland gelegen Sanctuary Retreat. Ook de YHA in Halls Gap, centraal gelegen in National Park The Grampians is een heel milieuvriendelijke accommodatie.

Naast zorg voor lokale flora en fauna kunnen eco-hotels ook een economisch voordeel opleveren ten opzichte van minder milieuvriendelijke hotels.

Onze verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu neemt snel toe en wordt maatschappelijk breed gedragen. Auto’s moeten schoner, lampen spaarzamer en hotels zuiniger. ‘Hot’ of niet, eco-hotels zien het aantal boekingen toenemen.

Prachtige eco-hotels zijn bijvoorbeeld:

  • El Remanso Eco Lodge in Costa Rica waar 100% hydro-elektriciteit wordt opgewekt, al het organische afval wordt gerecycled en geen raam te vinden is omdat dit een gevaar voor de alom aanwezig vogels vormt.
  • Chumbe Island Coral Park op Zanzibar, Tanzania is een natuurconservatie project waar slapen in luxe eco-bungalows wordt gecombineerd met prachtige duiklocaties, regenwouden en lokale diersoorten. De eco-bungalows zijn voorzien van eigen wateropvangsysteem, energie wordt opgewekt middels zonnepanelen en afval wordt gescheiden en op organische wijze afgebroken.

Milieuverantwoord ondernemen hoeft dus niet ten kosten van design of comfort te gaan.

Wat doe jij?

Zoals gezegd zijn Eco-hotels dus populair. Zorg voor milieu begint echter bij jezelf. Wat vindt jij?

Is het voldoende om gasten te wijzen op zuinig gebruik van water en energie? Dient (regen)water gerecycled te worden? Energie opgewekt te worden middels zonnepanelen? Moet ieder hotel investeren in milieuvriendelijke bedrijfsvoering met mogelijke prijsstijgingen tot gevolg?

En wat doe jij? Accepteer jij een hogere prijs voor een overnachting in een echt eco-hotel? Of draai je liever de kraan dicht tijdens het scheren of tandenpoetsen?

Vincent Prins is al jaren actief in de toeristische sector. Na bij diverse hotels over de hele wereld te hebben gewerkt is hij tegenwoordig werkzaam bij Villaspot.nl

 

 

Over de schrijver