Eco whizkid gelooft nog steeds in zonneboom

Aidan
Foto: Familie Dwyer, Via Northport.patch.com

De 13-jarige Aidan Dwyer won afgelopen zomer een nationale wetenschapswedstrijd met zijn idee voor een zonneboom. Zijn onderzoek leek er op te wijzen dat zonnepanelen opgesteld als bladeren en takken aan een boom 20-50% meer energie opleveren dan normale sets zonnepanelen. Al snel werd Aidan een genie genoemd die een doorbraak in zonne-energie had gerealiseerd.
Er was alleen een klein probleempje: om zijn hypothese te toetsen had Aidan het verkeerde gemeten. Aidan had bij zijn experiment de spanning bijgehouden, terwijl hij ook de stroomsterkte had moeten registreren.
Toen kritische lezers deze fout ontdekten, viel de gehele blogosfeer over Aidan heen. Hij was niet langer een genie, maar een wetenschappelijke kluns die zich bezighield met onmogelijke nonsens. Sommigen noemden hem zelfs een buitenaards wezen en iemand die betrokken was bij een wereldwijde samenzwering.
Denk niet dat deze internet-storm Aidan aan het wankelen heeft gebracht. Hij gaat gewoon door met zijn experiment, ook al is de wetenschappelijke onderbouwing voor zijn theorie betwistbaar. Recentelijk nog toonde hij zijn nieuwe testopstelling: een 2 meter hoge groen geverfde ‘boom’ opgetuigd met zonnepanelen. Nu meet hij wel de juiste variabelen, en vooralsnog presteert de zonneboom beter dan het traditionele zonnepaneel.
Tussen alle onderzoeken door, is Aidan trouwens ook druk met het geven van presentaties op grote evenementen zoals PopTech. Want al vielen veel critici over hem heen alsof hij een politieke vijand was, voor anderen is hij een groot talent, dat waardering verdient voor zijn innovatieve gaven en doorzettingsvermogen.
Bron: Wall Street Journal
Lees ook:
13-jarige verrast met doorbraak in zonne-energie
Zeven bespaartips voor wassen en drogen
Meet de prestaties van je zonnepaneel met je smartphone

Over de schrijver

1 gedachte over “Eco whizkid gelooft nog steeds in zonneboom”

  1. Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Nederlandse LED op zonne-energie blijkt wereldsucces

Reacties zijn gesloten.