Een frisse update uit Ecodorp Boekel

Vorig jaar spraken we Ad Vlems, de initiatiefnemer van ecodorp Boekel. Dit wordt een dorp waarin iedereen onderdeel is van een gemeenschap. Alle (biobased) woningen worden CO2-negatief en in het dorp zal duurzaamheid en gezondheid een grote rol spelen. We interviewden hem over de voortgang van dit gave project.
We spraken je in mei 2016. Waar zijn jullie nu in het traject?
De voorbereidingen zijn gestart voor het bouwen van de eerste permanente klimaatadaptieve en klimaatpositieve woning(en) die we dit jaar gaan bouwen. We hebben zelfs een heel nieuw ontwerp laten maken. De woningen zijn nu kleiner, gemakkelijker te bouwen en veel goedkoper.
Op dit moment wonen we met 14 volwassenen en 5 kinderen op het terrein. Veel ecodorpers kun je terugzien in de documentaire van HUMAN op zondagmiddag 12 februari. Dit jaar hebben de kinderen een werkgroep Spelen gestart, zodat ze zelf kunnen bepalen hoe speels het ecodorp wordt.
Verder is er veel aangeplant in onze voedseltuin en is de biodiversiteit in onze paradijstuin flink toegenomen. We zijn druk bezig met allerlei projecten rondom de circulaire economie. Zo werken we bijvoorbeeld aan een innovatief energieplan en gaan we dit jaar een stroomkabel onder ons terrein uittesten die is gemaakt van afval.
Ecodorp Boekel
Wat zijn de grootste uitdagingen waar jullie tegenaan lopen?
Financiering is nog steeds de grootste uitdaging. Innovatieve projecten zijn niet in zijn geheel door banken te financieren omdat het risico ervan niet te berekenen is. We zullen gestapeld moeten gaan financieren, waarvan een groot deel door crowdfunders wordt ingevuld. We hebben voor de startfase al zo’n € 260.000 opgehaald en verwachten dat de permanente woningen voor een groot deel met crowdfunding te financieren zijn.
Verder gaan we er nu vanuit dat een groenfonds een deel zou kunnen financieren en wellicht dat één van onze vele partners ons ook kan ondersteunen. We zijn in dit hele proces erg blij met  de ondersteuning van Generous Minds, een groep financieel experts die financiering zoeken voor maatschappelijke impact projecten.
Het bijzondere van ons project is dat regelgeving voor ons geen belemmering is. We hebben de Experimentstatus van de Crisis- en Herstelwet, waardoor we een uitzondering mogen vormen op een aantal wetten en als het bij ons goed gaat, worden de wetten aangepast.
Verder mogen we niet-gecertificeerde (bouw)materialen op ons terrein uittesten. Eén van de directeuren van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu noemde Ecodorp Boekel “Vaandeldrager van de Nieuwe Werkelijkheid”. De huidige regelgeving voldoet niet aan de nieuwe werkelijkheid, dus als wij ons belemmerd voelen, hoeven we hem alleen te bellen en hij laat zijn ambtenaren een oplossing zoeken.
Ecodorp Boekel
Kunnen mensen zich nog inschrijven om mee te doen?
Ja hoor, nog steeds. De tijdelijke woningen zijn nog niet allemaal gevuld en als de eerste cirkel van permanente woningen klaar is, verhuist iedereen en komen de tijdelijke woningen weer leeg te staan.
Wat heeft jou het meest verrast in het hele proces?
De kwaliteiten die mensen in zichzelf ontdekken en de kracht die ze daardoor krijgen. We hebben bijvoorbeeld één ecodorpster die drie jaar geleden nog een burn-out had en die vorig jaar de bestuurder van de grote kraan stond te dirigeren hoe hij de woonunits neer moest zetten. Nu is ze bouwcoördinator en vertelt ze elke ochtend wat er die dag gedaan moet worden en wie er wat kan doen. Die is echt gaan schitteren door de kwaliteiten die ze ontplooid heeft.
Voor mij geldt hetzelfde. Als iemand mij voor dit proces had verteld had dat ik met ministeries in gesprek zou gaan, zou ik gedacht hebben dat hij een grapje maakte. Zoiets zou ik toch niet kunnen? Maar ik blijk er goed in te zijn.
Laatst ben ik gevraagd als kandidaat voor de politieke partij De Burger Beweging, die niet uit politici bestaat, maar uit initiatiefnemers van vernieuwende projecten. Doordat ze de volgorde van de 44 kandidaten op voornaam deden, werd ik ineens de lijsttrekker. Dat was ook een hele verrassing!
Hoe voelt het om zo’n enorm project te initiatieren en draaiende te houden?
Het voelt soms als een hele verantwoordelijkheid om dit grote project naar zijn einddoel te brengen. Gelukkig heb ik een hele goede relatie met mijn vrouw die me enorm ondersteund. En zelfs mijn zoontje van 9, Luuk, kan me af en toe verrassend ondersteunen. Laatst moest ik naar een conferentie over Circulaire Economie. Ik legde hem uit waarom we in de toekomst geen afval meer moeten hebben en alle grondstoffen hergebruikt zullen gaan worden. Hij zei: ‘Wat ben ik blij dat ik een papa heb die zoveel bezig is met mijn toekomst!’
Wat voor tips zou je mensen nu geven die met een soortgelijk project willen beginnen?
Als je zelf overweegt om zo’n groot project te starten, besef dan dat de weg net zo interessant en leuk moet zijn als het einddoel. De weg blijft leuk als je doet wat je leuk vind om te doen, door je kernkwaliteiten te ontdekken en gebruiken. Dan blijf je energie houden en houd je het vol omdat het leuk blijft. Omring je ook met positieve mensen, die zorgen er ook voor dat je door blijft gaan. Als je voor een probleem staat, vraag advies aan mensen die enthousiast over je project zijn. Zij kunnen je verder helpen.
Schrijf een projectplan waar je houvast aan hebt. Vraag aan nieuwe leden of ze achter het projectplan kunnen staan, want als het projectplan elke keer ter discussie staat, bereik je nooit je doel.
Wil jij meer lezen over Ecodorp Boekel? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina of klik hier voor ons vorige interview. De trailer van de documentaireserie van HUMAN bekijk je hier onder.
De bovenste afbeeldingen zijn gemaakt door architect Huub van Laarhoven en de foto van het Expohuis is gemaakt door Martijn van den Heuvel.

Over de schrijver