Ecodorp Klein Oers in Veldhoven zoekt nog medebewoners

In Brabant, tussen Eindhoven en een flinke lappendeken van bos in, komt het ecodorp Klein Oers te liggen. De bouw van de woningen gaat begin 2023 van start en als alles volgens planning verloopt wordt het dorp een jaar later opgeleverd. De eerste 20 huishoudens zijn al vastgelegd, maar er zijn nog vier tot zes koopwoningen vrij die in grootte variëren van 60 tot 72 m2 en twee of drie slaapkamers hebben. HetkanWEL praat met toekomstig bewoner en bestuurslid Joost van Pagée over de realisatie en plannen van Klein Oers.

Ecodorp Klein Oers in Veldhoven

Het oorspronkelijke idee voor het dorp ontstond in 2016. Initiatiefnemer Cynthia van Schijndel woonde al in de regio Eindhoven en kwam terecht bij Veldhoven als locatie voor Klein Oers. “De gemeente Veldhoven had plannen voor een nieuwbouwproject en had bedacht dat het leuk was om de inwoners te vragen naar hun ideeën. Er werd een prijsvraag uitgeschreven waarbij een aantal initiatieven hun plannen mochten presenteren. Zes van die plannen worden nu gerealiseerd, waaronder ons ecodorp.”

“In 2020, toen we groen licht kregen van de gemeente, zijn we echt aan de slag gegaan en hebben we als CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) contact gezocht met Archi3O, een architect uit Den Bosch die gespecialiseerd is in ecologisch bouwen in woongemeenschapsvorm. En met woonstichting ‘thuis, want Klein Oers bestaat uit zowel koop- als huurwoningen die samen in een vereniging zitten. Daarin zitten straks 16 kopers en de woonstichting. De huurders zijn dan ook, net als de kopers, zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Dat doen we als woongemeenschap natuurlijk samen.”

Zoveel mogelijk zelfvoorzienend

“Om een ecodorp op te richten, heb je geduld, aandacht, tact en doorzettingsvermogen nodig,” vertelt Joost. “Je moet flexibel zijn, een lange adem hebben en oplossingsgericht zijn. Dit soort trajecten duren lang. Dat is ook waarom mensen weer afhaken. Maar inmiddels zijn we zo ver dat we met aannemers aan het praten zijn, die bekend zijn met houtbouw en open staan voor het gebruik van ecologisch materialen. We willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn en de natuur zo min mogelijk belasten. Zo komt er een droogtoilet in elk huis, vangen we zoveel mogelijk regenwater op dat we kunnen hergebruiken en besparen we energie. Maar we gaan verder door zoveel mogelijk verpakkingsvrij en plasticvrij in te kopen, elektrische auto’s en spullen te delen en samen inkopen te doen en te koken om energie te besparen en voedselverspilling te voorkomen. We zien onszelf echt als een living lab op allerlei gebieden: van energieplan tot leefgemeenschap en deelgemeenschap.”

Het is de bedoeling dat de bewoners zelf meehelpen met de bouw, waarbij gebruik gemaakt wordt van stro en leem. Dat werkt sterk isolerend, waardoor er weer op de energierekening bespaard kan worden.  “Niet iedereen kan of wil bouwen, maar er is altijd wel wat te doen. Zo moeten er materialen gehaald worden, moet er op kinderen worden gepast en moet er eten gemaakt worden. Op die manier kan iedereen z’n eigen talenten inzetten om mee te helpen aan de realisatie van het dorp.”

40 woningen in een hoeve

Het ecodorp bestaat uit vijf hoeves met in totaal 40 woningen en een dorpshuis rondom een grote permacultuurtuin. “Iedereen heeft z’n eigen huis met een eigen voordeur en een eigen tuin. Dat is een basisprincipe voor de meesten: mensen willen zich kunnen terugtrekken. Maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waarin we samen eten en waarin je gezamenlijk gereedschap vindt of wasmachines. Het is ook de bedoeling dat we echt een community vormen waarin we elkaar helpen. Op een gegeven moment weet je wie er voor je katten wil zorgen als je op vakantie bent, wie je hond een keer kan uitlaten of wie je kan helpen bij het ophangen van een schilderijtje.”

Hoewel de bouw als snel begint en de meeste huizen van het ecodorp al vergeven zijn, kunnen nieuwe bewoners nog steeds hun stempel drukken op het dorp. “Deze zomer gaan deelnemers overeenkomsten ondertekenen en willen we onze groep dus compleet hebben.”

Geïnteresseerden kunnen een formulier invullen op de site. Daarna is er een informatiebijeenkomst waarop je het verhaal kan horen, vragen kan stellen en kennis kan maken met ons. De eerstvolgende is op 11 juni van 13.30 tot 17.00 uur bij DOE040 in Veldhoven. Als je daarna nog geïnteresseerd bent, volgt een enquête met vragen en een kennismaking in de vorm van een wandeling. “Je moet in onze gemeenschap passen en echt mee willen werken.”

Over de schrijver

2 gedachten over “Ecodorp Klein Oers in Veldhoven zoekt nog medebewoners”

 1. Ik sta hier helemaal achter !! Wat mij alsmede vele stoort is de betaalbaarheid van dit soort projecten , Voor de gewone burger met een modaal c.q. AOW incl. met een klein aanvullend pensioen inkomen , is dit niet te betalen !! Juist omdat er al jaren bewust een Tweedeling is gecreëerd ! door een jarenlang Neoliberale regering beleid !! Armoede versus [Super] Rijkdom is er o.a. ook Nederland
  Ik ervaar dat als mensonwaardig én zelfs discriminerend !!

  Uw alle veel succes toegewenst,
  Met vriendelijke groet,
  Marinus van Zwam , r.v.zwam@gmail.com

  1. Beste Marinus, ik snap je punt, maar het mooie aan dit project is juist dat er ook huurwoningen zijn van de woonstichting. Alleen die zijn in dit geval al bezet, maar het is dus niet zo dat je dit alleen maar kan doen als je een grote portemonnee hebt. Daarom gaan mensen bijvoorbeeld ook in een tiny house wonen, omdat ze dan lagere lasten hebben. Er zijn dus wel mogelijkheden, maar het is niet makkelijk.

Reacties zijn gesloten.