Deze gave ecodorpen kan je (straks) in Nederland vinden

In ons land wordt er hard getimmerd aan allerlei duurzame woonvormen. Onlangs maakten we al een lijstje van een paar tiny houses die je in ons land kunt vinden. Deze keer delen we graag een aantal ecodorpen met je die op dit moment gebouwd worden. Natuurlijk begrijpen we dat je ook graag iets wilt lezen over een dorp dat al af is. Daarom sluiten we af met een enorm gaaf ecodorp waar al een boel mensen wonen en waar je ook zelf mag komen kijken.

Ecodorp Boekel

Ecodorp Boekel (te zien op de afbeelding bovenaan het artikel) wordt een circulaire wijk waarin bewoners samen oplossingen aandragen voor klimaatverandering, milieuvervuiling en de uitputting van hulpbronnen.
In deze bijzondere wijk komen 35 duurzame woningen, een buurthuis, een werkplaats en kantoren. De bewoners gaan zichzelf voorzien van voedsel, energie en drinkwater. Verder zal er ruimte zijn voor duurzame ondernemingen, een natuurlijke speeltuin en hopen ze op termijn een maandelijkse streekmarkt te organiseren. Op dit moment wonen ze met 14 volwassenen en 5 kinderen op het terrein. Veel van hen kan je terugzien in de documentaire van HUMAN. Klik hier voor de website en bezoekersinfo.

ReGen Village

De makers van het ReGen Village in Almere hebben als missie om het makkelijker te maken om voor een duurzame levensstijl te kiezen. Daarom worden alle woningen in dit dorp energiepositief en komt er een biologische voedselproductie met verticale landbouw en aqua- en aeroponics en een waste to resource systeem. Bewoners zullen hun energie, water en voedsel uit hun eigen huis en tuin halen. Daarnaast gaan ze elektrische auto’s delen en opladen, komt er een biogasinstallatie die al het niet-composteerbare huishoudelijk afval in energie en water om zal zetten en wordt er (regen)water verzameld in een opslagsysteem zodat het weer in de tuin gebruikt kan worden. Klik hier voor meer info.
Ecodorpen

De Kiem

In de Arnhemse wijk Schuytgraaf wordt er druk gebouwd aan ecowijk De Kiem. Hier ontwerpen zes groepjes architecten en kleine bouwpartijen een prachtige en nieuwe woon- en leefomgeving. Zo komt er in de wijk o.a. een straatje met Scandinavische woningtypen, een straatje met nul-op-de-meter woningen en is er plek voor TinyFlex huisjes. Naast de huizen moet ook al het andere in de wijk duurzaam zijn: van de verlichting tot de speelplaatsen, van de buurt(moes)tuin tot het vervoer. Op dit moment is er al heel wat voorwerk gedaan, maar er is nog genoeg ruimte om mee te doen, denken en ontwerpen. Klik hier voor meer informatie over deze nieuwe wijk.

Ecodorpen

De aardehuizen in Olst

In Olst ligt een ecologische wijk van 22 aardehuizen (waarvan een te zien is op de afbeelding hier boven) met prachtige bloementuintjes en frisgroene daken. De bewoners bouwen, werken, wonen en leven er in harmonie met de natuur. Alle huizen zijn daarom zelfvoorzienend en gebouwd van gerecyclede en natuurlijke materialen. Zo bestaan de muren bijvoorbeeld uit autobanden en leem. Deze combinatie zorgt er voor dat de warme in huis goed binnen blijft. Bovendien hebben alle huizen grote ramen op het zuiden. Hierdoor is het zelfs in de koudste periode nooit kouder dan 15 graden in huis. Klik hier voor de website en bezoekersinfo.
Ecodorpen
De afbeeldingen bij dit stuk over ecodorpen zijn (van boven naar beneden) gemaakt door of eigendom van: architect Huub van Laarhoven, ReGen Villages, Effekt, Ecodorp de Kiem en hetkanWel.
Dit artikel over ecodorpen schreven we oorspronkelijk voor Voor De Wereld Van Morgen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze gave ecodorpen kan je (straks) in Nederland vinden”

  1. Mooi zo’n rijtje goede initiatieven! Jullie zijn alleen Strowijk Iewan in Nijmegen vergeten. Wat ook een heel gaaf initiatief is.

Reacties zijn gesloten.