Oproep: Ecohof Noorderveer in Zaanstad zoekt nieuwe bewoners

Zoals dat gaat bij anders woonprojecten, zijn de initiatiefnemers van het project Ecohof Noorderveer in Zaanstad al een tijdje bezig om hun droom te verwezenlijken. Tien jaar om precies te zijn. Maar inmiddels is de wijziging van het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning rond en worden er grote stappen gemaakt. “Waarschijnlijk kunnen we er eind 2025 of begin 2026 wonen,” zegt Ellen Vermeulen. Er is nog plek voor een paar nieuwe bewoners om aan te haken.

“Het is een zoektocht geweest,” vertelt Ellen die met haar man een paar jaar geleden aanhaakte bij het woonproject. “In 2014 ontstond het eerste idee voor een Ecohof in een stedelijke omgeving met 11 koop- én 12 huurwoningen, maar dan moet je nog op zoek naar een geschikte locatie. Uiteindelijk heeft de gemeente ons een oud schoolcomplex aangeboden die we konden kopen. De vergunningen zijn nu rond en als het een beetje mee zit, kunnen we deze zomer beginnen met slopen en daarna met bouwen.”

Een oude school

De oude school gaat gedeeltelijk tegen de vlakte. “Het is een oud gebouw dat niet makkelijk verduurzaamd kan worden, dus laten we de gevels staan en bouwen we daarachter een soort blokkendoos met duurzame woningen. Onze architect Eva Stache is heel erg van het groen. Zo heeft ze pergola’s ontworpen die in de zomer helemaal begroeid zijn zodat je minder last hebt van de zon. Daarnaast vangen we bijvoorbeeld ook regenwater op.”

Hoewel het ontwerp van de huizen aan de buitenkant af is, kunnen nieuwe bewoners die nu nog instappen de binnenkant van het huis nog zelf bepalen. “Waar de trap komt of een muur kan nog helemaal bepaald worden.” Het is de bedoeling dat de bewoners deels ook zelf meebouwen. “We hadden een complete groep, maar er zijn wat mensen uitgestapt omdat het te lang duurde en zij niet langer konden wachten.”

Bewoners gezocht voor ecohof

Ecohof Noorderveen zoekt voor drie koopwoningen dus nieuwe bewoners. Het gaat om woningen tussen de 84, 110 en 132m² waarvan de prijs nu, marktconform, geraamd is op 4300 euro per m².  “We kijken ook naar de samenstelling van de groep. Er is een vrouw van 69 en mijn man en ik zijn 61 en 66, maar verder zijn er nu vooral veel 50ers en 40ers. We zijn dus eigenlijk op zoek naar wat jongere mensen.”

Van de 11 koopwoningen zijn er nu acht gevuld en van de 12 huurwoningen, die in samenwerking met wooncorporatie worden gerealiseerd, zijn er ook acht gevuld. “De huurwoningen zijn wat kleiner. In principe gaat dat via de corporatie, maar wij mogen wel mensen voordragen. Het is dus niet zo dat de bovenste op de wachtlijst het worden, want ze moeten wel een duurzaam, sociaal en groen hart hebben.”

Duurzaam, sociaal en groen in Zaanstad

Het Ecohof heeft een gezamenlijke ruimte die de bewoners sociaal willen inzetten. “Hier willen we een keer per week samen eten of activiteiten organiseren. Er is ook een gezamenlijke tuin waar we leuke zitjes willen hebben, maar ook willen proberen om onze eigen groente te verbouwen. En aan de noordkant van het complex ligt nu een openbaar grasveldje waarvan we met de gemeente hebben afgesproken dat wij die samen met andere buurtbewoners kunnen adopteren om er een mooi stuk groen van te maken. Een soort huiskamer voor de buurt.” Er ligt ook een plan voor deelauto’s. 

“Omdat we nog in oprichting zijn, valt overal nog over te praten,” geeft Ellen aan. Ben je geïnteresseerd om deel uit te mkaen van Ecohof Noorderveer in Zaanstad? Dan kan je voor april reageren door een mailtje te sturen naar   info@ecohofnoorderveer.nl

Lees ook: Jonneke verhuisde met haar gezin van een jaren 30 woning naar een tiny house. En: Samen ouder worden: deze community is er voor vrouwen boven de 50.

Over de schrijver

1 gedachte over “Oproep: Ecohof Noorderveer in Zaanstad zoekt nieuwe bewoners”

 1. Hallo Wyke,
  Ik heb een vraag. Kan ik hier het online magazine anders wonen bestellen? Zijn daar kosten aan verbonden?
  Ik ben een vitale en actieve vrouw van 73 en ben op zoek naar een gemeenschappelijke woonvorm voor ouderen. Bij voorkeur in de regio Zwolle, Dalfsen, Deventer, Apeldoorn, Zutphen. Mijn kinderen wonen namelijk in Zwolle en in de buurt van Arnhem/Nijmegen. De manier van samen wonen en toch zo zelfstandig mogelijk blijven functioneren van bij voorbeeld “Erfdelen” spreekt mij aan.
  Ik wil graag dat u deze mail niet publiceert.

  Vriendelijke groet,
  Liesbeth Charbon

Reacties zijn gesloten.