Zijn ecoluiers een duurzaam alternatief voor wasbare luiers?

Dagelijks gaan er zo’n 8 tot 10 luiers doorheen bij een baby. Dit zorgt natuurlijk voor enorm veel afval. Niet erg milieuvriendelijk.. Ouders kiezen daarom steeds vaker voor herbruikbare luiers, die je na een keertje in de wasmachine weer opnieuw bij jouw kindje kunt aantrekken. Echter is dit niet voor iedereen de oplossing, er komt namelijk ook een hoop werk bij kijken. Gelukkig bestaan er nu ook duurzame wegwerpluiers!

Wat zijn ecoluiers?

Ecoluiers zijn klimaatneutraal, dat wil zeggen dat ze een veel kleinere impact op het milieu zullen hebben van normale luiers. Klimaatneutraal betekent dat er voor wordt gezorgd dat alle CO2 die wordt uitgestoten in de productie en transport van de luier wordt geneutraliseerd. Dit gebeurt door minder CO2 uit te stoten, maar ook door de uitstoot hiervan te compenseren door het planten van bomen. 

De ecoluiers van bijvoorbeeld Kruidvat zijn niet duur en gemaakt met 100% gecertificeerde duurzame energie en hebben een verpakking die voor zo’n 50% hernieuwbaar is. Dit zijn voorbeelden van eigenschappen waar een duurzame luier aan moet voldoen.

Waar moet je op letten?

Als je een duurzame luier wilt kopen, is het allereerst belangrijk dat deze over het EU Ecolabel beschikt. Dit is het Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten. Producten met dit label hebben een lage milieubelasting van grondstoffen, energie, water, afval en verpakking.  

Daarbij is een FSC-keurmerk belangrijk. Dit keurmerk geeft zekerheid dat de grondstof voor (onder meer) het papier en papierproducten afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Cellulose, wat gebruikt wordt voor de absorberende kern van veel luiers, is afkomstig uit planten. Belangrijk dus dat dit op een verantwoorde manier gewonnen is en over zo’n keurmerk beschikt. 

Soms kan een ander milieukeurmerk gebruikt worden dan het EU Ecolabel. Veel landen hebben namelijk ook nog hun eigen keurmerk, zoals “Milieukeur” in Nederland, “Nordic Swan” in Scandinavië en “Marque NF Environment” in Frankrijk. 

Zijn deze luiers dan wel fijn voor je kindje?

Het duurzaam maken van een luier heeft vaak geen invloed op de kwaliteit hiervan. Ze zijn net zo betrouwbaar als de reguliere luiers, zijn zacht, flexibel en bevatten ze geen lotions, parfums, kleurstoffen of allergenen. Goed voor het milieu en jouw kindje.

Over de schrijver