Nadat zijn ouders waren overleden en hij zijn baan kwijtraakte, belandde Wilfred de Vreugd op straat. De eerste nacht buiten kan hij zich nog goed herinneren. Het was voor het eerst van zijn leven dat hij letterlijk van zijn eigen klappertanden wakker werd. Nu mag hij als economisch dakloze drie maanden in een viersterrenhotel logeren om even helemaal tot rust te komen en zijn batterij op te laden.
Een spontane actie
Het begon allemaal met een spontane actie van Marnix Geus. Terwijl wij ons begin februari verheugden op sneeuwballen gooien en schaatsen, maakte hij zich zorgen om dakloze Paul. Hij boekte een hotelkamer voor hem en zette via LinkedIn een actie op touw om geld in te zamelen, zodat Paul een week lang in het hotel kon logeren. De actie ging viral en binnen 24 uur had hij 30.000 euro opgehaald. “Dat geld gaat natuurlijk niet allemaal naar Paul,” zei hij vorige maand al in een interview met hetkanWEL. “Het aantal daklozen in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld en dat zijn cijfers van voor corona, dus de echte situatie is nog ernstiger,” zegt Marnix.
Economisch dakloze
Naar aanleiding van deze actie heeft een viersterrenhotel in hartje Amsterdam structureel 5 kamers ter beschikking gesteld voor economische daklozen. Dat zijn mensen die als gevolg van een scheiding of het verlies van een baan op straat terecht komen. “Op straat leven, is een keiharde, koude wereld,” zegt Kathleen Denkers, locatiemanager van inloophuis Makom. “Heel lang overleef je niet zonder de verdoving van drank of drugs. Daarom zorgen we er bij economische daklozen voor dat er zo snel mogelijk hulp omheen komt.”
Batterij opladen
In het KRO-NCRV programma Kruispunt is te zien hoe Wilfred door de gangen van het hotel loopt en zegt dat hij hier al zou kunnen slapen. Hij is intens dankbaar voor deze plek waar hij kan douchen, eten en slapen, zoals hij het zelf noemt. “Die periode van drie maanden noemen ze critical time intervention,” legt Marnix Geus uit. “Dat is de periode die nodig is om mensen helemaal tot rust te laten komen.” Op straat leef je in een overlevingsstand en ben je constant alert. Als je dan drie maanden krijgt om weer tot jezelf te komen, dan laat je je ook weer makkelijker helpen.
Weer aan de slag
In die drie maanden krijgt Wilfred ook hulp bij het vinden van tijdelijke woonruimte, maar bijstand wil hij niet. Hij wil de drie maanden gebruiken om een baan te vinden en zo zijn leven weer op de rit te krijgen. En dat is gelukt, want inmiddels heeft hij die baan ook gevonden, zo laat redacteur Monique Keeris van Kruispunt ons weten.
Marnix zou graag zien dat meer hotels dit voorbeeld volgen. “Er zijn maar weinig hotels die 100% bezetting hebben. En je zou gasten kunnen vragen of ze bovenop de prijs van hun kamer een extra donatie willen doen voor dit project, zoals je ook extra kan betalen voor je vliegticket om CO2 te compenseren.”
Je kan het verhaal van Wilfred hier bekijken in het tv-programma Kruispunt. En kijk hier voor meer informatie over Project Paul van Marnix Geus waarmee hij daklozen wil helpen.
Foto’s zijn stills uit het KRO-NCRV tv-programma Kruispunt.