Modeactivist Map Renes rammelt aan de poorten van de mode-industrie


Van 18 tot en met 24 april is het Fashion Revolution Week. Wereldwijd worden er events, kledingruilfeesten en workshops georganiseerd om de spotlights te zetten op een eerlijker en veiligere mode-industrie. Dat is hard nodig, want de modewereld is nog verre van duurzaam. Een groeiende community van mode activisten vraagt in deze week aandacht voor mode met respect voor mens, dier en milieu. Ze rammelen aan de poorten van de mode-industrie: #whomademyclothes? #Whatisinmyclothes?

Mode activist

De Zwolse Map Renes is een van hen. Ze lanceert op 15 april de derde editie van Ecopolitan, een gratis online magazine vol verhalen over toekomstgerichte mode. Deze verhalen laten zien hoe het óók kan. Richard Vermijs, de man van Map, heeft de grafische vormgeving gedaan. Het magazine ziet er prachtig uit. Het kan haast niet anders dan dat daar heel veel liefde en vrije tijd in is gaan zitten. Het Kan Wel sprak met Map en vroeg haar: waarom mode en waarom Ecopolitan?

Het online magazine Ecopolitan

“De eerste Ecopolitan maakte ik in 2020. Door Corona kon ik niet doen wat ik andere jaren deed, namelijk leuke bijeenkomsten, duurzame modeshows en salons organiseren om met mensen in gesprek te gaan over eerlijke en duurzame mode. Van huis uit ben ik kunstenaar en showvormgever, ik houd enorm van het creatieve proces. Maar goed, dat kon dus niet en daarom zocht ik naar iets anders en dat werd het magazine. Dit jaar verschijnt de derde editie. Ik noem het een gesamtkunstwerk, omdat het samen met ontwerpers, kunstenaars en sociaal ondernemers is gemaakt. Met het magazine wil ik laten zien wat er al is, een glimpje van een hoopvolle toekomst laten zien en mensen verleiden tot een meer eco-bewuste leefstijl.”

Waarom mode

“De huidige modeproductie is gebaseerd op een lineaire economie, het gaat primair om geld verdienen. De promotie van fast fashion is een psychologisch spel waarbij consumenten worden aangezet om steeds nieuwe kleding te kopen. Er wordt ons wijs gemaakt dat we niet goed genoeg zijn, als we dat niet doen. De makers van onze kleding ver weg worden onderbetaald en er is veel en veel teveel kleding. Dat belandt allemaal op de textielafvalberg. De meeste fast fashion kleding heeft een slechte kwaliteit en bevat veel polyester. Het duurt wel 200 jaar voordat deze kleding is vergaan. Voor het maken van een jeans bijvoorbeeld is 7.000 liter water nodig. Er klopt weinig van de manier waarop we mode maken. Het is niet houdbaar. We moeten mode anders consumeren en produceren”. 

“Een ecopolitan is een kosmopoliet en een levensgenieter met een wens om het leven mooi en levendig te houden op onze planeet aarde.”

Fashion revolutie

“Er is zoveel innovatie. Dat wil ik ook graag laten zien in het magazine. Op allerlei fronten: het herwaarderen van het ambacht van lokaal kleding maken en repareren, circulaire productie, eerlijke beloning voor de makers, tijdloze mode, unisex kleding, ruilen en delen, nieuwe technieken. Wist je dat het mogelijk is om van reststromen, zoals uienschillen en avocadopitten textielverf te maken? We produceren en consumeren veel te veel. Het toverwoord is toch echt minder. Minder kleding hebben van betere kwaliteit.  Kleding die jarenlang meegaat. Ik hou van mode, het geeft het leven kleur. Maar ik ben er ook van overtuigd dat het anders moet. Mensen noemen we wel eens een groene doen-ker, een soort kruising tussen een groene denker en een groene doener.

Jurk

Die combinatie tussen denken en doen vind je ook terug in een speciale jurk die Map heeft gemaakt. “Als je je afvraagt wie je kleren heeft gemaakt, en van welke stoffen, moet je de kleding eerst binnenstebuiten draaien. Pas dan kun je het label zien. Daarom heb ik een binnenstebuiten jurk gemaakt, met daarop ook alle Sustainable Development Goals en prints uit het eerste Ecopolitan magazine. Die jurk is voor mij een communicatiemiddel om een verhaal mee te vertellen. Dat doe ik ook met rokken en tassen die ik maak van zalm leer, van restanten vishuiden die anders weggegooid  worden. De items die ik maak zijn ook te leen, omdat ik heel erg geloof dat we straks minder gaan kopen en meer gaan delen en ruilen. De jurk wordt geëxposeerd in de Stadskamer in Zwolle, als gesprek-starter over duurzame mode.”

Verhalen vertellen

Map heeft veel creativiteit en vakmanschap, en kan daar uren over vertellen. De liefde voor mode heeft ze mee gekregen van haar moeder, die vroeger zelf veel kleding maakte en veel interesse had in mode. Haar tante had een eigen mode salon, waar de kleding op maat werd gemaakt. “Maar het innoverende, het willen ontdekken, heb ik denk ik meegekregen van mijn vader. Hij wilde eigenlijk straaljagerpiloot worden, het werd zweefvlieger. Als kind was ik in het weekend vaak met mijn ouders op vliegveld Terlet te vinden. Urenlang staarde ik dan naar de wolken, kijkend naar het nieuwe.”

Ecopolitan

Ben je nieuwsgierig naar de verhalen over toekomstmode?  Je kunt Ecopolitan hier gratis lezen. Het 116 tellende magazine ziet eruit als een glossy en bevat naast verhalen ook prachtige foto’s.

Over de schrijver