Zwemmen, fietsen en vegan eten in ecostad Parijs

Ooit was Parijs de smoezelige hoofdstad van Frankrijk. Maar die tijd lijkt voorbij. De metropool wordt steeds groener. Van de grootste stadsboerderij van Europa tot plannen om de Périphérique (de ringweg van Parijs) in een groene gordel te veranderen. En zwemmen in de Seine? Als het aan burgemeester Anne Hidalgo ligt, kan dat al in 2024!

Twintig jaar geleden studeerde ik in Parijs. Het was een vieze stad. De metro stonk en de Seine was een open riool. Zwart snot door de luchtvervuiling was niet ongewoon. De Fransen zelf waren ook niet vies van gore dingen. Cervelles d’agneau (lamshersenen) en gésiers de voilaille (vogelmaagjes) werden met smaak genuttigd in Parijse bistro’s.

Vaak ben ik terug geweest naar Parijs en altijd was het diezelfde vieze stad. Maar afgelopen keer was het anders. De stad was schoon! Veel nieuwe fietspaden. Geen stank in de metro. Zelfs het water van de Seine rook vaag naar spa blauw. Wat was hier aan de hand?

Zwemmen en fietsen in Parijs

Even Googelen maakt duidelijk dat Parijs een vrouwelijke burgermeester heeft, die de stad opruimt. Ze heeft een miljard euro uitgetrokken om het water van de Seine zwembaar te maken. Stok achter de deur zijn de Olympische Spelen in 2024. Verschillende watersportonderdelen moeten dan starten vanaf de Pont Alexandre III.

Na de Spelen krijgt de Seine er nog eens 23 (!) prachtige zwemplekken bij. Voor wie niet zo lang kan wachten: ook nu al kan er gezwommen worden in Le Bassin de la Vilette (zijkanaal van de Seine). De drie baden met verschillende diepten zijn de hele zomer open. Toegang is gratis.

Met het oog op de Olympische spelen zet Parijs ook in op groen vervoer. De stad wordt verrijkt met nieuwe fietspaden (zo’n 55 km) en er komen 3000 nieuwe Vélib’s (OV-fietsen) bij.

Niet alleen is Parijs schoner dan twintig jaar geleden, de mentaliteit is ook groener. Kreeg ik in de jaren ’00 nog kip als ik om vegetarisch vroeg, nu kan je goed vegan eten (hieronder tips). Ook maakt de vervuilende mode-industrie plaats voor (meer) duurzame Parijse merken (zoals Véja en les Sublimes). Zelfs het traditionele Galeries Lafayette heeft een ‘ethical selection’. Nog even en le vert, c’ est le nouveau noir!

Vegan in Parijs

Aujourd’hui demain, @ajddemain

Veganized klassiekers zoals de ‘Bowl Bourguignon’. Het restaurant heeft ook een concept store met vegan eten en kleding.

Groene wandeltip in de buurt: Coulée verte, een 4,5 kilometer lang park tussen Place de la Bastille en Bois de Vincennes, gebouwd op een oude spoorweg.

B.Better, @b.better.paris

Voor de snelle hap. Vegan tapas en Tex-Mex.

Groene wandeltip in de buurt: slingerend over het kleine eilandje in de Seine (Île Saint-Louis) naar het zuiden richting Institut du monde arabe. Daar de lift pakken naar het dak voor een gratis uitzicht over Parijs. Vervolgens door in zuidelijke richting naar parkje Arènes de Lutèce, een echt Romeins amfitheater midden in de stad. Daarna stoppen voor een muntthee bij de Grande Mosquée de Paris. Rest van de middag relaxen in park Jardin des Plantes, dat naast de moskee ligt.

Land & Monkeys, @land_and_monkeys

Patisserie. Alle Franse klassiekers (en meer!), maar dan vegan. Verschillende locaties in de stad.

Jah Jah

Een Afrikaans vegan restaurant met burgers, hot dogs en french toast en een boel bowls in alle varianten.

Lees ook onze tips voor Manchester, Leuven en Gent.

Over de schrijver