Ecover brengt verpakking van plastic uit Amsterdamse grachten op de markt

De Ocean Bottle Van Ecover. Foto: Ecover
De Ocean Bottle Van Ecover. Foto: Ecover
Ecover bracht in 2014 de Ocean Bottle op de markt, een fles gemaakt van plastic die uit de oceaan is gevist. De Belgische fabrikant van schoonmaakmiddelen gaat nu ook een variant maken met plastic dat uit de Amsterdamse grachten is gevist . Blijkbaar is er genoeg plastic, want de flessen zullen te koop zijn in de Albert Heijn, vanaf 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid.

De fles zal een “limited edition” zijn, naar verwachting zullen er zo’n 70.000 verpakkingen beschikbaar zijn. Omdat het plastic dat uit de grachten gevist wordt vooral bestaat uit PET flesjes, zal deze, anders dan de bestaande Ocean Bottle, transparant zijn.

Het plastic zal ondermeer met een boot van Plastic Whale uit de grachten gevist worden. Dit is een organisatie die strijdt tegen de plastic soep in oceanen en andere wateren. Plastic Whale bouwt boten van het plastic dat ze zelf opvissen. De boten worden vervolgens ingezet door allerlei andere organisaties, zoals ook dus Ecover, om bewustwording bij consumenten te brengen.

Dat is hard nodig want elk jaar komen er volgens een schatting van de VN 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels om het leven door plastic in zee.

Tom Domen, lange termijn innovatiemanager bij Ecover : “Om de strijd tegen oceaanplastic aan te gaan, lanceert Ecover de Ecover Ocean Bottle voor vloeibaar afwasmiddel. Deze is volledig gemaakt uit gerecycled plastic, waarvan een tiende afkomstig is uit de Amsterdamse grachten. We kiezen bewust voor een designfles die uitnodigt tot langdurig hergebruik. Onze Ocean Bottle moet immers niet alleen het aanwezige afval verminderen, ze moet er ook voor zorgen dat er minder plastic in de zee terechtkomt.”

Het is natuurlijk de vraag of zelf plastic uit de gracht vissen de meest efficiënte manier is om plastic te verwerken. Er zijn immers ook al gigantische reststromen plastic afval die via de reguliere inzameling binnen komen. De Ocean Bottle en de Amsterdamse versie moet je dan ook vooral zien als een publiciteitsstunt. Als dat helpt om mensen bewust te maken van het grote plastic probleem: onze zegen hebben ze.

Bron: Parool, Plastic Whale, Adormatie

Over de schrijver

1 gedachte over “Ecover brengt verpakking van plastic uit Amsterdamse grachten op de markt”

  1. Ik denk eerlijk gezegd niet dat dit de meest efficiënte manier is om plastic te verwerken. Ik denk wel dat het een mooie en vooral economische manier is om de wateren schoner van plastic te krijgen!

Reacties zijn gesloten.