Ecowijk Breda, een uniek initiatief

Een hele ecowijk van 250 woningen, opgezet door de bewoners zelf. Als het een beetje meezit, wordt dit unieke initiatief binnenkort werkelijkheid. Deze week werd de Coöperatie Brundtland officieel opgericht. De afgelopen anderhalf jaar is het bestuur druk bezig geweest met het schrijven van een visie, die ten grondslag ligt aan de vormgeving van de wijk. Donderdag 1 februari is er een informatiebijeenkomst waar zich inmiddels 70 geïnteresseerde huishoudens voor hebben ingeschreven.

Een uniek initiatief

Volgens Menno de Lange, voorzitter van Stichting Droomwonen Brabant (één van de initiatiefnemers van de Coöperatie) is het in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat een wijk helemaal door de bewoners zelf is opgezet. “Meestal zijn het kleine, particuliere initiatieven of kleinere gemeenschappen, maar een wijk met maar liefst 250 woningen is echt uniek.”

Een hele eigen ecowijk

Het idee ontstond in 2014. Er werd toen een oproep gedaan om medestanders te vinden, maar de groep geïnteresseerden bleek nog te klein en te divers. Twee jaar later kwam er toch een bijeenkomst met een klein kerngroepje, die anderhalf jaar lang aan een visie heeft gewerkt. “Al gauw bleek dat deze eco-gemeenschap geen tuin in een betondorp moest worden,” vertelt Menno. De initiatiefnemers wilden geen gemeenschap opbouwen in een bestaande wijk en daarmee was het idee voor een hele ecowijk geboren.
Dat Ecowijk Breda geen groene villawijk moest worden, werd ook al snel duidelijk. De initiatiefnemers wilden alle doelgroepen bedienen. “De gemeente Breda stelt als eis dat er 20% sociale huurwoningen komen en daar werkt Ecowijk Breda graag aan mee.” Het moet een diverse wijk worden met villa’s, huurwoningen en Tiny Houses voor mensen van alle leeftijden.

De locatie

Het stuk land dat Coöperatie Brundtland op het oog heeft voor de ecowijk was ooit voorbestemd voor een reguliere wijk van 510 woningen, maar de crisis gooide roet in het eten. “Het bestemmingsplan van deze locatie klopt al. Er mogen inderdaad woningen komen. Toch is er nog discussie over de bestemming. Er zijn politieke partijen die vinden, dat het originele plan voor 510 woningen, moet worden uitgevoerd. Er zijn ook partijen, die vinden dat het weilanden moeten blijven. Wij zitten daar met onze ecowijk dus een beetje tussenin.”

Gemeenteraadsverkiezingen

Het wachten is nu op de gemeenteraadsverkiezingen in maart. “We zijn afhankelijk van de besluitvorming van de nieuwe gemeentelijke coalitie die dan gevormd wordt,” zegt Menno. “Maar als de gemeente akkoord gaat, zouden de eerste woningen er al in 2020 kunnen staan,” verwacht hij.
“Gebiedsontwikkeling is normaal gesproken een spel tussen de markt en de overheid. Als burger mag je meedenken, maar eigenlijk ben je geen echte speler die ook mee bepaalt. Wij willen dat wel, wij willen echt op dat speelveld staan en mee beslissen over hoe de wijk wordt vormgegeven en verantwoordelijk zijn voor de realisatie.”
Voor meer informatie kan je terecht op de site van Droomwonen Brabant.
 

Over de schrijver

2 gedachten over “Ecowijk Breda, een uniek initiatief”

  1. Ik wil graag naar de voorlichting van de Ecowijk in Breda op 1 februari. Ik kon alleen niet vinden waar en hoe laat op de website. Kunt u mij meer vertellen?

Reacties zijn gesloten.