Ecuador pokert met regenwoud

4354008675 2B9925244D
Yasuna Park. Foto:ggallice, Flickr

Toen grote voorraden olie werden gevonden onder een nationaal park, gaf Ecuador de wereld een keuze. Geef ons geld of we gaan boren.

In ruil voor 3,6 miljard dollar besluit Ecuador olie in de grond te laten om het Amazone gebied te beschermen. Als Ecuador 60 miljoen krijgt voor december, zullen ze geen boringen toestaan.

Vijf jaar geleden werd een gigantisch nieuw olieveld gevonden onder het Yasuni park; één van de meest ongeschonden stukken natuur ter wereld, dat een thuis biedt aan duizenden boomsoorten en insecten én twee indianenstammen die geen contact met de buitenwereld hebben.

Een koopje!

De olie onder het Yasuni park is meer dan 7 miljard dollar waard. De 3,6 miljard die Ecuador vraagt, is dus eigenlijk een koopje. Zeker gezien ze daarnaast ook nog eens 407 miljoen ton CO2 uitstoot uitsparen die op de markt voor carbon-credits goed is voor nog zo’n 5 miljard.

Maar de olie is niet te koop en het park even min. Waar Ecuador voor betaald wil worden is het niet aanraken van het gebied. Oud-minister Alberto Acosta kwam met het plan.
“Om op die schaal olie uit een nationaal park te halen, zou leiden tot vervuiling, ontbossing en het verdwijnen van de inheemse culturen”, zegt Acosta. Wegen, rivierhavens, landingsbanen en pijplijnen zouden aangelegd moeten worden. “Je hoeft maar naar andere olievelden te kijken om te weten dat dit het einde van dit stukje paradijs betekent.”

Een paradijs voor biodiversiteit

In één enkele hectare van Yasuni’s regenwoud zijn meer boomsoorten gevonden dan in heel Noord Amerika. Er leven 20 bedreigde zoogdieren, waaronder jaguars en otters. En Yasuni telt meer vogelsoorten dan heel Europa.

Hoeveel het plan aanvankelijk tegenstand kreeg in de politiek was 90% van de bevolking voor. Het geld zal tevens ingezet worden voor het behoud van de Galapagos eilanden, de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen en de bouw van scholen en ziekenhuizen voor de inheemse bevolking.

Nog vier maanden om Yasuni te redden van de ‘olie koorts’

Voor het eerst in geschiedenis, zal een land een bindend contract aangaan om fossiele brandstoffen níet te winnen. De overheid heeft met de VN een fonds opgezet dat er voor moet zorgen dan de Yasuni nooit geëxploiteerd zal worden. Tot nu toe is er zo’n 40 miljoen binnen van onder meer Spanje, Italië, Chili en Peru. Voor december moet 100 miljoen gevonden worden. Als het geld niet binnenkomt, zal een Chinees bedrijf overgaan tot exploitatie.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Olielek Noordzee ernstigste in 10 jaar
Vergeet het regenwoud: plastic bomen hebben we nodig
Paradijs bloeit op afvalberg

Over de schrijver

3 gedachten over “Ecuador pokert met regenwoud”

  1. Ik vind hier helemaal niets dubieus aan, dat daar geld tegenover moet staan vind ik een prima zakenregeling. Het niet ontginnen van dat gebied betekent een enorme inkomstenderving van het land; ze hadden ook kunnen besluiten om het wel te ontginnen, dat had een goede boost voor de economie geweest. Ik vind het zeer goed doordacht en slim gespeeld, want het is niet makkelijk om weerstand te bieden aan miljardenconcerns die in de rij staan.
    Het is natuurlijk erg makkelijk vanaf de zijlijn om erg mileubewust, groen en duurzaam te zijn en onze westerse landen kunnen het zich permitteren om miljarden te stoppen in hobbywindprojecten e.d. (de burger betaalt toch) maar de realiteit daar is wel even anders.

  2. Nou zeg, ongelofelijk, dit is werkelijk de wereld op z'n kop!

    (Maar dan heb ik het alleen over jullie foto, hoor 😉

    On topic:Gek he, dat de wereld gaat pokeren als de verwende westerse wereld een poker-room creeert….

Reacties zijn gesloten.