50 keer investeren in plaats van één keer doneren

Nu we elke euro drie keer omdraaien, voordat we hem uitgegeven, zit steun aan goede doelen in een moeilijke hoek. Wakibi maakt daarom van doneren investeren. Via de website www.wakibi.nl kun je met kleine leningen, vanaf 20 euro, ondernemers en projecten in ontwikkelingslanden steunen. Omdat gemiddeld 98% van de leningen wordt terugbetaald is het mogelijk om met eenzelfde bedrag achtereenvolgens tot 50 verschillende projecten te steunen.
Je bent dus niet machteloos als je op TV beelden ziet van arme mensen die vechten voor hun bestaan. Je kunt boeren in Kenia helpen irrigatieleidingen, zaden of biggen te kopen. Je kunt een onderneemster in Congo helpen bij de aanschaf van meer voedsel voor haar restaurant. En zo zijn er veel meer projecten in andere landen.
Voor de afhandeling van de leningen werkt Wakibi met locale partners die de leningen fysiek verstrekken en voor de terugbetalingen zorgen. Dit gebeurt via de Amerikaanse microkrediet-community Kiva die hierin al veel ervaring heeft opgebouwd.
De laatste tijd klinkt overigens veel kritiek op microkrediet. Het zou mensen in ontwikkelingslanden aanzetten tot het overnemen van een slechte westerse gewoonte: schulden maken. Maar zoals blijkt uit deze documentaire van Tegenlicht heeft microkrediet wel degelijk een positieve impact op arme mensen. Het middel is alleen niet de énige manier om mensen vooruit te helpen. Maar in deze tijden van crisis wel een krachtig alternatief voor het steunen van een goed doel. Want hoe vaak kun je met één en dezelfde €20,- 50 verschillende projecten steunen?
Lees ook:
Microkrediet voor het westen: crowdaboutnow
Nederlandse ondernemer bedenkt dubbel goede verzekering
De hetkanWel-factor van Muhammad Yunus, de bedenker van microkrediet

Over de schrijver