Een bijzonder Valentijns recept met leftover chocolade: Valentijns harten!

Valentijns Harten.
Valentijns Harten. Foto: Eigen Archief

Over enkele dagen is het Valentijnsdag. Sommigen zijn gelukkig en ontvangen bakken vol met kaartjes én chocolade. Anderen moeten het met minder doen. In beide gevallen, ga flink op zoek naar alle chocolade die je in huis hebt,  want we gaan een simpel, culinair en lekker snack maken. Valentijn harten met gekleurd zeezout! Perfect om je geliefde mee te imponeren.

Het is soort van geheim, maar zout gaat enorm goed met chocolade. Toch is dit een beetje ongewoon. Daarom gaan wij het zout kleuren met leftover bietensap, zodat het een iets ‘zoetere’ look krijgt.

Ingrediënten:
– 300 gram melk/pure chocola
– 300 gram witte chocola
– grof zeezout
– bietensap

We beginnen met het kleuren van het zeezout. Doe dit door het zout in een zakje te doen. Vervolgens doe je één theelepel bietensap bij het zout. Meng dit goed door het zout te kneden. Kijk hoe het vocht wordt opgenomen. Dit doe je totdat al je zout gekleurd is én er geen vocht in het zakje zit. Het laatste wil je voorkomen, vandaar dat je telkens maar één theelepel vocht toedient.

Leg dit mengsel op een bakpapiertje en laat dit één nacht liggen. Het vocht trekt in het bakpapier en zo kun je het zout langer bewaren.

Voor de chocolade harten zetten we twee pannen met een klein laagje water op het vuur. Doe vervolgens twee bakken op de pannen die de pannen compleet afsluiten. We creëren een ‘au bain-marie’. Smelt de chocola per soort in een aparte bak.

Als je chocolade gesmolten is pak je een lepel en doe je een klein beetje chocolade op een bakpapier. Smeer dit uit in de vorm van een rondje. Pak een vormpje (van bijvoorbeeld een hartje) leg die midden in het rondje en vul deze met de andere chocolade die je hebt gesmolten. Haal het hartje weg, maak deze schoon met water én droog deze goed al!! (water en chocolade is geen goede match!!!).

Doe dit totdat al je chocolade op is. Sprenkel het gekleurde zeezout over de chocoladeharten en laat deze vervolgens stollen (bijvoorbeeld in de koelkast).

Et voila, heerlijke chocoladeharten met zelf gekleurd zeezout op basis van bietensap! Fijne Valentijn, Fijne Wasteless Wednesday!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver