Plant je bomen in november

Bomen zijn de longen van onze aarde,  ze zorgen voor zuurstof en slaan CO2 op. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling in de zomer, houden ze overtollig water vast en bieden ze vogels een plek.  November is een uitstekende maand om een boom te planten.

Het plantseizoen

Het plantseizoen voor bomen start wanneer ze de bladeren laten vallen in het najaar en eindigt wanneer er nieuwe knoppen aan komen het vroege voorjaar. Er zijn uitzonderingen. Dus plant je boom niet:

 • als de grond zwaar bevroren is.
 • als er veel sneeuw ligt.
 • als de grond dusdanig verzadigd is, dat er water in het plantgat komt te staan.
 • als er risico op structuurbederf van de bodem is.

Het is verstandig om bomen het najaar te in de grond te zetten. Pas wanneer al het blad van de boom is gevallen, komt de sapstroom en daarmee het leven in de boom volledig tot stilstand. En dat is normaal gesproken pas eind november.

Groeifasen

Een boom kent verschillende groeifasen in een jaar. In het voorjaar gaat alle energie naar knopontwikkeling en dan naar de aanmaak van bladeren. De volgende fase is het ontwikkelen van de takken. Dan is er een fase waarin de energie van de boom gaat naar de ontwikkeling van gezonde zaden (vruchten). De laatste groeifase is in oktober/november wanneer het blad gaat vallen. De energie gaat dan naar de diktegroei van de stam. Er komt dan een jaarring bij in de boomstam. Bomen planten in het najaar heeft de voorkeur boven planten in het voorjaar. Dan is de boom klaar om direct aan de gang te gaan zodra de temperaturen weer omhoog gaan in het voorjaar.

Een boom planten: wat heb je nodig

 • Spade
 • Compost
 • Boompalen, max 1.40 lang
 • Heipaal of hamer
 • Boomband
 • Schroeven
 • Mes
 • Schroefmachine of hamer en spijker

Hoe ga je te werk

In onderstaande video zie je wat er belangrijk is bij het planten van de boom:
 

Welke boom kies ik

Nu is de vraag alleen nog: welk type boom past bij jouw tuin? Het is bij de keuze voor een boom belangrijk om te letten op de uiteindelijke grootte van de boom. Bomen die het meest geschikt zijn voor tuinen zijn bomen die zo’n 6 tot 10 meter hoog worden, zoals de Bolesdoorn, de Bolacacia, de Bolcatalpa, de Magnolia, de Sierkersen, de Sierappels en het krentenboompje. Of ken je de kornoelje of de kweepeer? Ook heel geschikt voor in de tuin. Maar ook bomen van 10 tot 15 meter zoals de Berk, de Zuilhaagbeuk, de Veldesdoorn en de Lijsterbes passen goed in een tuin. Vervolgens kun je je keuze baseren op de vorm: wil je een hoogstam, betakt of meerstammig? Of een leiboom of vormboom?

Wat is jouw ervaring? Heb jij een boom in je tuin geplant? Deel je ervaring met ons via Facebook of Instagram of stuur een email. 

 

Over de schrijver

1 reactie op “Plant je bomen in november”

 1. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this blog with my Facebook group. Talk soon!

Reacties zijn uitgeschakeld.