Canei of andere zoete mousserende wijn over? Zo maak je er een dessert van

Canei. Foto: -Bern-. Flickr
Canei. Foto: -Bern-. Flickr

Koks én Waste Watchers lusten wel een drankje op z’n tijd. Toch blijft de fles met Canei (zoete bubbelwijn) vaak staan. Voorkom dat wijn door de gootsteen gegooid wordt, door er bijvoorbeeld sabayon van te maken.
Canei sabayon
Een sabayon is een Italiaans dessert op basis van zoete alcoholische drank en eidooiers. Vaak wordt Marsala hiervoor gebruikt, maar Canei kan ook. Dit is een moeilijk recept, dus volg de instructies nauwkeurig.
Benodigdheden:
– Canei, circa 200ml
– 4 eidooiers
– 200 á 300 gram suiker
Instructies:
1: We doen de eidooiers, suiker en canei in een grote kom
2:We zetten een pan met water op het vuur en laten deze aan de kook brengen
3: De kom met ingrediënten zetten we op de pan, maar zorgen ervoor dat het water geen direct contact maakt met de kom. Stoom is niet erg, maar het kokende water mag de kom niet raken. Dit heet ‘au bain-marie’ koken
4: De stoom verwarmt de eidooiers en de Canei waardoor deze gaat stollen. Om het stollingsproces tegen te gaan moeten we constant roeren met een garde. Hierdoor wordt de sabayon mooi glad.
5: Na circa een kwartier kloppen zien we dat de sabayon mooi lobbig begint te worden en mooi luchtig is
6: Deze kunnen we direct serveren, maar ik kies er voor om deze te laten afkoelen. Hiervoor moeten we de sabayon al kloppend af laten koelen. Circa 5 minuten.
7: Na deze 5 minuten kan de sabayon in de koeling of geserveerd worden.


Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver