Een crisisbestendige baan vind je bij duurzame bedrijven

Lance Cheung, Flickr.com
Lance Cheung, Flickr.com

Werken bij een duurzaam bedrijf loont. Bedrijven die duurzaam ondernemen behalen namelijk meer winst en hebben dus een grotere kans om de crisis te doorstaan, zo blijkt uit een rapport van MIT Sloan Management Review en The Boston Consulting Group. Dit betekent dat werknemers bij deze bedrijven een grotere kans hebben om hun baan te behouden.

Het rapport vermeldde de resultaten van een onderzoek dat was uitgevoerd in 113 landen. Uit dit onderzoek bleek dat twee derde van de internationale bedrijven duurzaamheid als concurrentievoordeel ziet. Dit was vorig jaar nog 55 procent. 31 procent van de bedrijven geeft aan zich op duurzaamheid te richten om de winstmarge te vergroten en 70 procent gaf aan dat duurzaamheid inmiddels al een vaste plek op de agenda heeft gekregen. Deze trend is vooral zichtbaar binnen bedrijven die veel gebruik maken van hulpbronnen. Denk aan energiebedrijven, fabrikanten van consumentengoederen en autofabrikanten.
Consument en werknemer kiezen duurzaam
Duurzaamheid is niet alleen populair bij bedrijven, maar ook bij consumenten en werknemers. Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame producten en diensten. Dit is met name merkbaar in de voedingsindustrie. Dankzij forse investeringen en een groeiende klantenkring worden duurzame bedrijven ook steeds interessanter voor werknemers. Duurzame bedrijven bieden hen namelijk meer mogelijkheden zich te ontwikkelen én meer baanzekerheid.
Positief vooruitzicht
De positieve effecten van het investeren in duurzaamheid zullen ook in de komende jaren nog goed zichtbaar zijn. Naar verwachting zal er de komende drie jaar gemiddeld 16 procent meer geïnvesteerd worden in duurzame productiemethoden. Hierdoor kunnen nog meer besparingen gerealiseerd worden, zonder dat de werkgelegenheid onder druk komt te staan.
Bronnen: Ecoseed, Sprout, BusinessGreen.com, Treehugger
Lees ook:
Is de elektrische auto een eco-leugen?
Creatieve industrie bundelt krachten voor een groene economie
Duurzame highlights: FrieslandCampina kan geëxplodeerde vraag biozuivel niet bijbenen