Een droomchalet in de Alpen: kan het (groen)?

ChaletBen jij een echte wintersportfan of heb je voor de prachtige zomers je hart verpand aan de Alpen? Dan overweeg je misschien wel de aankoop van een eigen chalet. Maar… kan het financieel? En: kan het groen?

De winter is onderweg en wellicht komt ook jouw droom van een eigen chalet op de plek die voor jou de mooiste op aarde is weer voorbij: de Alpen! Waar het jaren bij dromen moest blijven, is jouw financiële situatie ondertussen misschien wel zo verbeterd dat je je diepste wens kunt gaan realiseren. Daarnaast vraag je je wellicht ook af in hoeverre je groen bezig bent als je een chalet bouwt of koopt.

Unieke ecosystemen

?Als je met regelmaat in de Alpen komt, weet je dat berggebieden, en wintersportgebieden in het bijzonder, kwetsbare regio’s zijn. Bergen mogen indrukwekkend lijken, ze staan ook voor gevoelige ecosystemen die veel bijzondere dieren en planten herbergen. Ecosystemen die onze bescherming verdienen – vanwege hun unieke waarde, maar misschien ook wel in ons eigen belang. Gaan deze gebieden verloren, dan kunnen we er immers niet langer van genieten. Gelukkig groeit het besef dat de wintersportoorden beschermd moeten worden. Overheden, skioorden, bergsportverenigingen en dergelijke komen steeds vaker met gedragscodes. Houdt iedereen zich daar aan, dan kunnen de bergen toegankelijk blijven voor iedereen die er wil vertoeven.

Financieel haalbare kaart??

Stel nu dat je jouw droom wilt gaan realiseren. Dan onderzoek je uiteraard eerst of dat financieel haalbaar is. Op internet vind je volop informatie over het afsluiten van een hypotheek. Je kunt online ook prima zelf uitzoeken hoeveel je maximaal kunt lenen. Als je daarnaast in kaart hebt gebracht welke woonlasten je nog meer hebt (inboedel- en opstalverzekering, energiekosten, gemeentelijk belastingen etc.) is al snel duidelijk of je je droomchalet kunt financieren. En – minstens zo belangrijk – of je dan nog voldoende financiële ruimte overhoudt om tijdens de après-ski een extra drankje te bestellen!

Duurzame keuzes?

Omdat die prachtige Alpen je dierbaar zijn, wil je er natuurlijk ook alles aan doen om je wens zo groen mogelijk in te vullen. Je hebt wat dit betreft genoeg mogelijkheden:

1.) Kies voor een locatie die behoort tot de ‘Alpine Pearls’, een internationale organisatie waar inmiddels 27 wintersportplaatsen bij zijn aangesloten. Al deze skioorden hanteren een milieuvriendelijk beleid, weren auto’s, faciliteren skibussen, investeren in duurzame energie etc.

2.) Als je kiest voor bestaande bouw, heb je genoeg opties om een ‘standaard’ chalet naar een groene versie om te bouwen; op internet vind je volop inspirerende voorbeelden van hoe je duurzaam kunt verbouwen.

3.) Ga je zelf bouwen, verdiep je dan in de mogelijkheden van duurzaam bouwen en pas zoveel mogelijk milieuvriendelijke aspecten toe in je ontwerp.

Jouw groene bijdrage?

Al met al kun je met een milieubewuste instelling veel doen om bij te dragen aan de bescherming van kwetsbare berggebieden. Juist in de (groene) keuzes die je maakt als je een chalet koopt of bouwt, kun je je voorliefde voor de Alpen concreet maken. En zo ondersteun je het voortbestaan van dit unieke gebied!

Over de schrijver