Een duurzaam dak

Bron: http://www.duurzaamenergiekleusden.nl/eerste-film-duurzaam-energiek-leusden-online
Bron: http://www.duurzaamenergiekleusden.nl/eerste-film-duurzaam-energiek-leusden-online

Een dak boven je hoofd is één van onze eerste levensbehoeften. Daken hebben de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Met het oog op de toekomst worden daken steeds duurzamer. Denk aan daken die: energie opwekken, isoleren en aan complete tuinen op een dak. Wij hebben een aantal voorbeelden van duurzame daken op een rij gezet.

Goede isolatie

Een duurzaam dak begint met goede isolatie. Een investering in goede isolatie verdient zich altijd terug, je gaat namelijk tot wel €500 besparen op de stookkosten (bij een plat dak van 50m2). Goede isolatie zorgt er in de winter voor dat de warmte binnen blijft en houdt de warmte in de zomer buiten. De isolatie prijzen van je dak liggen rond de € 2.300 – € 3.200.

Kies voor witte dakbedekking

Bron: http://www.nationalcoatings.com/blog/bid/128839/Highly-Reflective-Coatings-Are-the-Solution
Bron: http://www.nationalcoatings.com/blog/bid/128839/Highly-Reflective-Coatings-Are-the-Solution

Uit onderzoek is gebleken dat 1 graad koelen 3 keer zoveel kost dan 1 graad verwarmen. Traditionele zwarte daken absorberen de warmte van de zon, maar daar is iets op bedacht. Door je dak te voorzien van witte dakbedekking bespaar je gemiddeld 20% op de kosten voor koeling. Een wit dak weerkaatst de zonnestralen waardoor de ruimte eronder aanzienlijk koeler blijft. De prijzen voor een wit dak verschillen niet veel met traditionele dakbedekking kosten. Maak je gebruik van airco of ventilatoren in je woning? Dan verdiend de investering in een wit dak zich terug.

Wek je eigen energie op met zonnepanelen

Geniet jij ook altijd zo van een stralende zonnige dag? Door te investeren in zonnepanelen geniet je dubbel van de zon. Zonnepanelen zetten het zonlicht om in elektriciteit waarmee jij je woning zelfvoorzienend maakt. Wek je teveel stroom op? Dan is het mogelijk om je eigen opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet te leveren waardoor jij je investering in zonnepanelen nog sneller terugverdiend dan normaal. Een zonnepaneel kost gemiddeld € 450 euro. Bij het laten plaatsen van 10 zonnepanelen bespaar je al snel € 500 euro per jaar op je energienota. Veel gemeenten bieden subsidie aan bij het plaatsen van zonnepanelen. Informeer bij jouw gemeente of je in aanmerking komt voor subsidie.

Ga voor groen!

Bron: https://www.pinterest.com/pin/438749188670259768/
Bron: https://www.pinterest.com/pin/438749188670259768/

Een groendak ziet er niet alleen fantastisch en kleurrijk uit, het heeft ook veel voordelen voor jezelf, omwonenden en het milieu. Groene daken zorgen voor een betere luchtkwaliteit in steden, een vrolijk aanzien en hebben een uitstekende werking op het gebied van isolatie en waterafvoer. Ga je nog een stapje verder, dan kies je voor een moestuin op je dak en eet je elke dag verse groenten die je van je eigen dak plukt. Een groendak late aanleggen kost je gemiddeld €55 tot €65.

Combineer

Wil je echt uitpakken? Combineer dan verschillende duurzame daken met elkaar. Een wit dak in combinatie met zonnepanelen zorgt bijvoorbeeld voor een hoger rendement van je zonnepanelen.

Over de schrijver