Bij de aanleg en inrichting van een terras zijn er veel duurzame keuzes die je kunt maken. Deze baseer je op de ecologische voetafdruk, levensduur van meubels en materialen en planten die je gebruikt. Kom je er zelf niet uit en wil je het groot aanpakken? Je kunt altijd overwegen om voor de basis een duurzame professional of hovenier in te schakelen. Met de inspiratie en tips in dit artikel kom je zelf een heel eind voor een sfeervol en duurzaam terras!
“Let it rain”
Regen hebben we liever niet op ons terras maar zonder overkapping ontkomen we er niet aan. Een duurzame regenton (wat dacht je van een oud wijnvat?) vangt het regenwater op waarmee je tijdens droogte je planten voedzaam kunt bewateren. Met een duurzaam terras draag jij ook voor het milieu een steentje bij. Nou ja, steentje… beter gezegd; grond, want zo min mogelijk bestrating is een kenmerk van een duurzaam terras. Hierdoor kan onder andere het hemelwater beter wegstromen.
Of je nou wel of geen tegels hebt, maak je niet te druk om onkruid. Dit komt alleen maar ten goede voor de flora en fauna op je terras. Een slecht onderhouden terras? Nee hoor, een duurzaam terras!
Multifunctionele meubels
Alles dat je niet nieuw hoeft te kopen voor je terras, is mooi meegenomen. Vooral wanneer je een kleine tuin hebt, kun je als het mooi weer is misschien ook gewoon je eetkamerstoelen buiten zetten? En zo zijn er ook dichte tuinbanken die je tegelijk als opbergruimte kunt gebruiken.
Wil je toch graag een nieuwe loungeset kopen? Let dan op keurmerken van het gebruikte materiaal. Zorg voor meubels die minstens een paar jaar mee gaan en onderhoud ze goed. Tip; breng een bezoekje aan een kringloopwinkel of bekijk tweedehands websites. Daar zitten soms hele mooie spullen tussen voor een fractie van de nieuwwaarde.
Tuinafscheiding
Privacy en duurzaamheid gaan prima samen met een groene tuinafscheiding op je terras. Kies het liefst voor een groene haag of anders een schutting van verantwoorde materialen. Zorg daarbij voor een doorgang in je schutting voor egels en andere nuttige dieren. En gebruik natuurlijk geen chemische middelen om groene aanslag van je tuinafscheiding te halen. Je kunt ook zelf een schutting maken door planten te laten groeien tegen gaas of dubbelstaafmatten.
Schutting van hout? Volgens Milieucentraal is hardhout met een milieukeurmerk zoals FSC of PEFC het milieuvriendelijkst. Dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen én gaat lang mee. Bij voorkeur ga je voor Europees hardhout (bijvoorbeeld Robinia, eiken of kastanje). Leuk idee; gebruik je schutting voor het ophangen van kruidenpotten, vogelkastjes of een insectenhotel.
Groen dat ook écht groen is
Jaren geleden kwam Greenpeace met onderzoeken van tuincentra waar het groen vol met gifstoffen bleek te zitten. Ondanks genomen maatregelen lijkt hier nog weinig verbetering in te zitten. Ga daarom op zoek naar gifvrije planten die liefst lokaal, water- & energiezuinig en zonder chemische bestrijdingsmiddelen worden gekweekt.
Creatieve tuin accessoires
Laat tenslotte je creativiteit de vrije loop voor originele en leuke tuin accessoires. Op sites zoals Pinterest zijn veel ideeën te vinden voor upcycling van afgeschreven materialen. Zoals bijvoorbeeld oude gieter of regenlaarzen die je als plantenbak gebruikt. Of een kapotte, verroeste fiets die je een mooie plek geeft met bloemen in de mand.
Tegen een muur op je terras kun je een oude ladder zetten waar je gebruikte glazen potjes (of grote soeplepels) met planten aanhangt. Niet alleen sfeervol en duurzaam, het neemt ook weinig ruimte in. Ook van afgezaagd of afgevallen hout kun je mooie tuin accessoires maken. Gebruik een boomstam al bijzettafel of hang een mooie tak op voor (led)sfeerlichtjes op zonne energie.
Laat die zomer maar komen!