Een duurzame uitvaart: steeds meer groene mogelijkheden

Een Natuurbegraafplaats Op De Veluwe. Foto: Frans, Flickr
Een Natuurbegraafplaats Op De Veluwe. Foto: Frans, Flickr

Steeds meer mensen streven een duurzaam bestaan na. In hun leven willen ze natuur en milieu zo min mogelijk belasten. Dan is het logisch om ook na de dood die lijn door te trekken. Milieubewuste mensen willen daarom een duurzame uitvaartverzorging. Uitvaartondernemers spelen in toenemende mate op die vraag in. Hierdoor zijn de keuzemogelijkheden voor een groene uitvaart steeds groter.

Duurzame kist of urn

Bij de perfect ecologisch verantwoorde uitvaart is de kist of urn volledig afbreekbaar. Kisten zijn dan ook steeds vaker van onafgewerkt hout met keurmerk, van riet of zelfs van karton. Ook een lijkwade is steeds meer in trek, eventueel voorzien van een draagbaar van takken voor het vervoer.

CO2-neutraal vervoer naar de begraafplaats

Het vervoer naar de begraafplaats kan tegenwoordig CO2-neutraal. Vervoer van de kist te voet, met een koets of zelfs met een uitvaartbakfiets behoren tot de mogelijkheden. Nog beter is om lijkverzorging, uitvaartdienst en begrafenis op dezelfde locatie te organiseren. Ook dit zie je steeds vaker.

Een duurzame laatste rustplaats

Wat is minder milieubelastend, cremeren of begraven? De deskundigen zijn er nog niet helemaal over uit, maar de verschillen zijn niet erg groot. Bij een begrafenis hoort een grafsteen. Steeds vaker wordt er op gelet dat de steengroeven waar de natuursteen vandaan komt duurzaam te werk gaan. Ook natuurbegraafplaatsen zijn in opkomst. Dit zijn vaak bosachtige omgevingen waar de graven ver uit elkaar liggen en hooguit met een zwerfkei zijn gemarkeerd. Bij dit soort begrafenissen worden de overledene alleen met afbreekbare materialen ter aarde gesteld.

De uitvaartbranche gaat met haar tijd mee en bedenkt steeds meer ideeën om uitvaarten duurzamer te maken. Ook met simpele dingen als biologische catering en digitale rouwkaarten wordt het milieu gespaard. Het voorspelt een mooie toekomst. Of einde zo je wilt.

Bron: Yarden

Over de schrijver

3 gedachten over “Een duurzame uitvaart: steeds meer groene mogelijkheden”

  1. Ik wist niet dat kisten zelfs van karton worden gemaakt! Mijn tante is net overleden, en we zijn aan het organiseren van haar begrafenis. Ze probeerde altijd “duurzaam” te leven, dus ik denk dat ze zo’n idee leuk zou vinden. Ik denk dat we voor een afbreekbare kist kiezen om de perfect ecologisch verantwoorde uitvaart te organiseren.

  2. Ik ga volledig akkoord dat het beter en handiger is om lijkverzorging, uitvaartdienst en begrafenis op dezelfde locatie te organiseren. Ook denk ik dat crematie steeds een van de duurzaamste manieren is van de begrafenis. Als ik me in zo’n situatie zal bevinden zal ik ervoor gaan, denk ik.

Reacties zijn gesloten.