Een eco-tegenhanger van reisblogs en vakantiefoto’s

Wil jij écht het verschil maken met een duurzame daad? Overweeg dan eens om je aan te sluiten bij de deelnemers aan Zomer Zonder Vliegen. Dit reisblog uit Vlaanderen informeert over leuke reisbestemmingen op overbrugbare afstanden en inspireert om duurzamer over reizen na te denken. Wij spraken één van de initiatiefnemers.

De bewustwording over de schadelijkheid van vliegen neemt hand over hand toe. Dat is niet zo gek: als de groei van de vliegindustrie net zo hard blijft groeien als nu het geval is, is het onmogelijk om de Parijse klimaatdoelen te halen. Gelukkig lijkt het tij te keren. Zo ontwikkelde Milieu Centraal al een heel handige reistool, waarmee je razendsnel kunt checken hoe vervuilend je geplande reis is en opties krijgt voor een duurzamere trip.
In hetzelfde segment is er nu Zomer Zonder Vliegen: een initiatief van een Vlaams/Nederlandse vriendengroep uit Gent. Op hun website kun je je aanmelden om deel te nemen aan een vliegtuigloze zomer en je laten inspireren met alternatieve reisideeën. Wij spraken één van de initiatiefnemers, Peter Paul Vossepoel.
A5 Copy 2D E1525941603898

Hoe ontstond het idee voor Zomer Zonder Vliegen?

“Ik kwam op het idee door mijn eigen vriendenkring. Die bestaat uit veel ecologisch bewuste mensen. Zij doen in veel opzichten hun best om zo duurzaam mogelijk te leven, maar maken alsnog verre vliegreizen. Toen ik daarover met anderen in gesprek ging kwamen we erachter dat er eigenlijk weinig bekend is over de schadelijke gevolgen van vliegen. Dat terwijl de uitstoot van één vliegreis naar Bangkok gelijk staat aan vier jaar geen vlees eten. Met Zomer Zonder Vliegen willen we voorlichting geven over die grote impact op het milieu.”

27971731 165397217578669 2548428068042721548 N
Peter Paul Vossenpoel (Rechts) Met Mede-Initiatiefnemer Annelien Van Den Abeele

Wat houdt Zomer Zonder Vliegen precies in?

“Op onze website geven we informatie over goedkope treintickets en voordelige busverbindingen. Maar we willen ook inspireren. We willen mensen niet het idee geven dat we hen hun vliegvakantie afnemen, maar bieden hen juist leuke alternatieve reisideeën aan. Daarom laten we reisverhalen zien van mensen die mooie reizen maken zonder te vliegen. Eigenlijk als een soort eco-tegenhanger van al die blogs en foto’s over stranden in Thailand en citytrips in New York.”

Hoe kun je meedoen?

“Op onze website kun je laten weten deel te nemen. Dat betekent dat je een belofte maakt dat je deze zomer niet met het vliegtuig op vakantie gaat. Nu al hebben meer dan zeventienhonderd mensen deze belofte gemaakt. Dat komt neer op negen vliegtuigen die daardoor niet op hoeven te stijgen.”

Jullie stonden eerder dit jaar ook op de fiets- en wandelbeurs in Gent. Wat voor reacties kregen jullie?

“Mensen zijn vaak erg geboeid. Onze boodschap is natuurlijk ook vooral positief: we willen vooral laten zien hoe leuk alternatieven voor een vliegreis zijn. Daarnaast zien we vaak ook wel frustratie. Mensen snappen niet waarom een treinreis zo enorm veel duurder is dan reizen met het vliegtuig.”

Wat voor tips voor een zomer zonder vliegen heb je voor reizigers?

“Dat hangt heel erg af van de motivatie achter een reis. Als iemand mij bijvoorbeeld vertelt van plan te zijn naar Barcelona te vliegen, vraag ik allereerst: waarom juist díe bestemming? Dat kan bijvoorbeeld zijn vanwege de charme van de stad, en het lekkere weer. Zo iemand zou ik aanraden om eens na te denken over de nachttrein naar Italië, vanuit Duitsland. De steden daar hebben net zoveel charme en zijn net zo warm als Barcelona. En de nachttrein is veel comfortabeler dan het vliegtuig!”
Zomer Zonder Vliegen geeft drie interrailtickets weg aan vliegtuigloze reizigers. Het enige wat je hoeft te doen is een foto maken van jezelf op vakantie en de foto op facebook of Instagram plaatsen met @zomerzondervliegen in de omschrijving. Vergeet niet om ook je vervoermiddel in de post te beschrijven.

Over de schrijver