Een ei is geen ei. Of toch wel?

Foto: Beyond Eggs
Foto: Beyond Eggs

Cake zonder ei? Mayonaise zonder ei? Koekjes zonder ei? Pasta zonder ei? Quiche zonder ei? Het kan allemaal. Na vlees van zuivel en de vegetarische slager, is er nu Beyond Eggs van Hampton Creek Foods, een startup uit San Francisco die eivervangers uit planten maakt.
Het bedrijf heeft het ei ontleed in maar liefst 22 voedzame componenten (denk daar maar eens aan als je je zondagse zacht gekochte eitje onthoofdt) en vervangt die door plantaardig materiaal zoals lecithine uit zonnebloemen, erwtjes en een soort sap uit bomen. Het bedrijf bestaat nog maar een jaar en heeft inmiddels 344 nep-ei prototypes ontwikkeld en 287 planten bestudeerd die voor gebruik in aanmerking komen.
Foto: fastcoexist
Foto: fastcoexist

Met de ontwikkeling van die eivervangers spaart Beyond Eggs het milieu: 1/5 van de CO2-uitstoot in de VS komt van landbouw, minder waterverbruik want de planten voor Beyond Eggs hebben minder nodig dan diervoedsel. Het is een stuk diervriendelijker – uiteraard. Voor de ontwikkeling van plantaardig eiwit heb je minder land nodig dan voor echte eieren, dus is er meer land over voor voedselproductie. Het levert een bijdrage aan de voedselveiligheid. Voor je het weet is iets als de vogelgriep zomaar gemuteerd in een mensenvariant. En dan hebben we het nog niet gehad over de salmonella. Hoeveel wins wil je hebben?

Clean food movement

Voor Beyond Eggs is dit eiwit om nog een reden een gouden ei idee. Reken even mee: de wereldbevolking neemt in rap tempo toe, eiwit is een belangrijk voedingsmiddel en in maar liefst 33% van al het geproduceerd voedsel wordt ei gebruikt: wereldwijd beslaat die markt 6 miljard dollar. En de eieren worden alleen maar duurder. Beyond Eggs is 18% goedkoper dan echte eieren. Logisch dat grote voedselproducenten dus zeer geïnteresseerd zijn in het bedrijf. Inmiddels zouden er gesprekken gaande zijn met 2 Fortune 500-voedingsbedrijven.
Overigens bestaat er ook voor ander laboratorium gekweekt ecovoedsel veel belangstelling: 2 zeer gerespecteerde Amerikaanse venture capitalists hebben in het afgelopen jaar in meer dan 10 van start-ups geïnvesteerd die op zoek zijn naar gezondere en goedkope varianten van kip, kaas, zout  en snoep.
Wil je zelf je eieren in je eetpatroon vervangen? Hier vind je een aantal tips.
Lees ook:
Eefje Brugman – De Krat: Als je een goed idee hebt, maak dan gewoon een begin!
Biologische teelt slecht voor wereldvoedselproduktie…
rijdag Inspiratiedag: Wat gebeurt er met de kapjes van het brood?
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver