Een gifvrij huis voor je kinderen: 6 tips

Foto: wikimedia commons

Veel schoonmaakproducten die je thuis gebruikt, bevatten giftige stoffen. Vooral voor kinderen kunnen deze gevaarlijk zijn. De organisatie Women in Europe for a Common Future (WECF) is een campagne gestart om gezinnen te helpen een “veilig nest” te creeëren.

“Kinderen ontdekken de wereld met hun handen, hun mond en ze spelen op de vloer. Ze bevinden zich vanwege hun lengte ook dichter bij die vloer, de grootste vergaarbak van chemische resten,” aldus de WECF. Kinderen zijn daarbij gevoeliger voor giftige stoffen: ze zijn kleiner dan volwassenen en hun immuunsysteem is minder goed ontwikkeld.

hetkanWel zet 6 tips voor je op een rij om je huis gifvrij te krijgen.

1. Ventiler veel. De snelste manier om van dubieuze stoffen af te komen is de ramen openzetten: de concentratie giftige stoffen in de lucht neemt af en je huis ruikt fris zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

2. Beperk het gebruik van bacteriedodende, desinfecterende producten. Hier kunnen kankerverwekkende stoffen in zitten. Vaak is het al voldoende om vuil — de voedingsbron voor bacteriën — weg te nemen.

3. Gebruik oma’s alternatieven. Veel oude schoonmaakproducten, zoals soda, azijn en zout werken vaak prima, zijn goedkoper en een stuk gezonder. Lees voor tips ook “Je huis schoon zonder chemicaliën. 6 tips

4. Vermijd echt giftige stoffen. Vergelijk de ingrediëntenlijst van je schoonmaakspullen eens met lijsten met giftige stoffen die je op internet vindt, bijvoorbeeld op de WECF site. Zoek een alternatief voor de middelen met giftige stoffen.

5. Let op keurmerken. Er zijn verschillende onafhankelijke keurmerken, zoals het Europese eco label (met bloem) en de Nordic Swan.

6. Wees kritisch op lekkere luchtjes. Geurverfrissers bevatten vaak dubieuze stoffen die voor allergische reacties kunnen zorgen of zelfs kankerverwekkend zijn. Niets is beter voor je huis dan frisse lucht van buiten.

Bron: www.wecf.eu

Lees ook

Kinderen: zo houd je ze op gezond gewicht

6 cosmetische ingrediënten die je niet op je huid moet smeren

Test jouw “Dromen voor de Wereld van Morgen”-kennis

Over de schrijver