Een groen gezicht

Foto: Torley, Flickr
Foto: Torley, Flickr

(Gemaakt in samenwerking met Tirendo.nl) Zelf je cosmetica maken, misschien is het nodig vanwege een allergie, misschien wil je gewoon natuurlijke make-up dragen of je wilt geen giftige stoffen op je huid op je huid. Wanneer je iets zelf maakt, weet je exact welke ingrediënten de crème of make-up bevat.
Vandaag de dag maken steeds meer mensen zelf hun cosmetica, met vaak de reden dat ze ‘groener’ willen leven. De link naar dierproefvrije en milieuvriendelijke make-up is snel gelegd, en dit is een goede stap vooruit.
Wel moet je erop letten dat de groene producten, die je zelf maakt, niet zo onbederfelijk zijn als de cosmetica die je in de winkels kan kopen. Om verspilling te voorkomen kan je het beste wekelijks een kleine hoeveelheid bereiden of investeren in een natuurlijk bewaarmiddel zoals Tinosan, een in water oplosbaar zilverzout citroenzuur of tarwekiem oliën. Je kunt ook één van deze alternatieven gebruiken als biologische producten.
Wil jij dit nu ook eens uitproberen? Een kleine investering in de benodigde instrumenten en ingrediënten zijn alles wat je hoeft te doen om te kunnen beginnen met het maken van je eigen cosmetica. De benodigdheden zijn meestal betaalbaar en niet moeilijk te vinden in organische of natuurlijke vorm. Onderstaand vind je twee voorbeelden van Do-It-Yourself cosmetica om aan de slag te gaan.
Recepten
Bietensap lipgloss
Ingrediënten:

  • ¼ kopje bijenwas
  • ¼ kopje ricinusolie ofwel: wonderolie
  • 2 eetlepels sesamolie
  • bietensap

Instructies:
Smelt de bijenwas, haal deze van het vuur en voeg dan de olie toe. Voeg zoveel bietensap toe als je wenst voor de kleur. Bewaar in een pot en je hebt een heerlijk natuurlijke rode lipgloss.
Komkommer ooggel
Ingrediënten:

  • ¼ grote komkommer
  • 1 ons aloë vera

Foto: shimelle, Flickr
Foto: shimelle, Flickr

Instructies:
Pureer de komkommer in een blender (laat een beetje vruchtvlees over), zeef het mengsel dan in een glazen kom totdat je minstens 2 gram komkommermengsel hebt. Voeg 1 eetlepel vruchtvlees toe en voeg daarna de aloë vera toe aan de komkommerpuree in de kom en meng het zachtjes. Giet het mengsel vervolgens in een schone houder en bewaar dit in de koelkast.
Om het mengsel te gebruiken: maak je gezicht eerst schoon en breng de gel met een watje aan onder de ogen. Let op: je kan dit mengsel niet lang bewaren door de verse komkommer. Zo heb je een natuurlijke ooggel die je ogen verwendt. Kijk op de volgende website voor meer recepten.
Cosmetica, niet alleen voor het gezicht
Cosmetica hoef je niet alleen toe te passen op vrouwen en het lichaam. Er bestaat ook zoiets als cosmetica voor huisdieren (denk aan vachtverzorging), computer cosmetica of car cosmetica. Daarbij moet je denken aan gadgets die je auto of computer er mooier uit kunnen laten zien, zoals continental banden van Tirendo.nl. Er zijn steeds meer groene gadgets beschikbaar met het oog op het milieubewuste leven zodat we steeds groener kunnen gaan rijden. Als je hier ook aan mee wilt doen, spendeer dan wat tijd op het internet en je zult zien dat er veel manieren zijn om ook je computer, huisdier of auto een groene ‘cosmetica’ beurt te geven.
Bron: Tirendo.nl