Een groene pc op maat: 90% energiezuiniger

Groene Pc Beterewereld
Afbeelding: Screenshot De Betere Wereld

Een groene, eerlijke en leuke pc ligt nog niet in de winkel. Dat leerde ik van mijn interviews met Kim Schoppink (Greenpeace) en Niels Oskam (Rank a Brand). Toch kun je als bewuste consument al wel een duurzame computer kopen. Dan moet je hem alleen even op maat laten maken. Slimme bedrijven als Ara Computers en Green Computer springen in het groene gat dat grote computerbouwers als Dell en Toshiba links laten liggen.

Bij deze bedrijven kun je namelijk een groene pc in elkaar laten zetten, die voldoet aan jouw verwachtingen. Ara Computers claimt op zijn website zelfs dat hun groene pc 85-92% energiezuiniger is. Kijk, zo’n pc kies je niet alleen voor de planeet, maar ook voor jezelf: een aangenaam verschil op je stroomrekening. Daarnaast wordt hardware hergebruikt en wordt afgedankte hardware niet in verre landen gerecycled, maar vlakbij in de Benelux. Vinden de kinderen in Ghana die werken op de vuilnisbelten waar onze pc’s nu vaak eindigen wel zo leuk.

Aanstaande woensdag interview ik Wim de Geus van Ara Computers. Laat gerust weten als je brandende vragen hebt voor deze groene pc pionier.

Meld je aan voor de speciale evenementen op 18 augustus en 15 september en zoek mee naar de groene pc. Zoek ook mee op Twitter #groenepc.

Over de schrijver

9 reacties op “Een groene pc op maat: 90% energiezuiniger”

 1. Gogreen Computers http://www.gogreencomputers.nl leveren al een aantal jaar energiezuinige, stille uitstekende performance pc's van ook nog eens hoogwaardige kwaliteit die langer mooi blijven ipv die goedkope merkloze zelfbouwdozen. Bovendien geven zij standaard 3 jaar garantie op alle onderdelen.

  1. Is dat werkelijk zo? Ze leveren PC's met voedingen van 360W of zelfs 500W. Het energieverbruik staat er niet bij, maar met zulke voedingen kan het dus toch aardig hoog zijn. Bij de aldi om de hoek koop je een laptopje die veel zuiniger is in gebruik, of zie ik dat verkeerd?
   Is er dan geen enkel bedrijf die een laptop levert maar dan uhh zonder beeldscherm en toetsenbord 🙂 maar dan wel met het energieverbruik van de laptop??

 2. Gogreen Computers (www.gogreencomputers.nl) leveren al een aantal jaar energiezuinige, stille uitstekende performance pc's van ook nog eens hoogwaardige kwaliteit die langer mooi blijven ipv die goedkope merkloze zelfbouwdozen. Bovendien geven zij standaard 3 jaar garantie op alle onderdelen.

 3. Als gamer zou ik geen groen apparaat kopen.
  de reden hiervoor is, dat de de performance inleveren voor minder stroom.
  Performance mag ook wel wat kosten.

 4. @Marcel een PC kan wel degelijk echt groen zijn, als je hem gebruikt om taken uit te voeren die anders minder groen zouden zijn. Thuiswerken kan daarvan een voorbeeld zijn. Videobellen met familie in plaats van maar weer in de auto springen. Maar voor de meeste gevallen geldt inderdaad dat "geen PC" waarschijnlijk groener is dan "een groene PC". Neemt niet weg dat mensen die er toch één willen dan maar beter de groenste optie kunnen kiezen.

  PC bouwers zouden ook een handje kunnen helpen door klanten te vragen naar hardware die ze mogelijk al bezitten voor hergebruik in een nieuwe PC: kast, kabels, randapparatuur zoals toetsenbord, muis, scherm of inbouwapparatuur zoals harde schijf, DVD-speler of geluidskaart. Heel vaak kopen mensen de hele rambam maar weer nieuw, als ze eigenlijk alleen maar wat meer geheugen of een snellere processor nodig hebben. Zelfs als het afdankertje naar een ander gaat, schiet er vaak wel ergens een PC – en dus onderdelen over.

 5. Een groene pc…wat is nu eigenlijk "groen"? Iets wat onze leefomgeving niet aantast? Sterker nog, "iets" is in mij ogen pas groen als het onze leefomgeving positief beinvloed. In die zin is er gewoon geen groene pc.
  Maar we kunnen onze digitale lifestyle wel veel milieu vriendelijker maken.
  Ik denk persoonlijk dat op 3 vlakken de pc heel wat "groener" kan worden.
  1. Mini-pc's (zoals te koop bij Ara computers) uitrusten met accus zoals in laptops. Die accu's kunnen slim schakelen tussen netstroom en accustroom.
  2. Os zoals linux/windows optimaliseren meer gebruik te maken van videokaarten/chips omdat deze een enorme rekenkracht hebben.
  3. Behuizingen van recyclebaar materiaal en zodanig van vorm dat deze voor andere apparaten hergebruikt kunnen worden. Denk aan externe branders, externe hdd's, externe accu's, dvd bewaardoos, broodtrommel, koekendoos….

  1. Ik weet wel 1001 redenen waarom de pc onze leefomgeving positief heeft beïnvloed !
   voorbeeld: Email! minder papier enz.
   online winkels. ( je hebt 1 bestel auto die al die pakketjes bezorgen)
   zo kan je eindeloos door gaan ….., De pc heeft onze aarde een stuk milieu vriendelijker gemaakt.
   Het is een kwestie van groener produceren, en groener consumeren.

   1. Email kan voor minder papier zorgen, al zijn er genoeg mensen die een email printen.
    Bovendien zorgt email voor een enorme groei van onze "post" zoals door "cc". Het papier verbruik lijkt nog steeds te groeien. Opmerkelijk is dat mensen minder lezen, terwijl het aantal nieuwe boeken groeit
    Of PC's zorgen voor minder reizen is niet aangetoond. Thuiswerken bevordert dat mensen verder van hun werk wonen. Veel meer thuisbezorgen lijkt me ook geen "groene" ontwikkeling.
    Verplaatsen mensen zich minder om te vergaderen met de mogelijkheid van "video"? Waar is dat aangetooond?

Reacties zijn uitgeschakeld.