Een hangmat voor iedereen

336X280 NielsNiels Oskam liep in de Kalverstraat en kon geen duurzame spijkerbroek vinden. Toen besloot hij om Rankabrand op te richten, een website waar merken gerangschikt worden op duurzaamheid. Niels luiert het liefst in een hangmat, maar voor Rankabrand werkt hij keihard: hij gunt anderen ook hun hangmat namelijk.

Niels is een van de boegbeelden van de ASN Bank Wereldprijs 2011. De ASN Bank wil duurzame doeners de kans bieden om hun droom waar te maken. Ding nu mee met jouw eigen project naar de ASN Bank Wereldprijs 2011

Doe de quiz en test jouw “dromen voor de wereld van morgen”-kennis

“Het liefst ga ik stickers plakken met de scores op alle uithangborden”

“Rankabrand.nl begon in de Kalverstraat. Elke zaterdag lopen daar duizenden mensen die niks anders doen dan shoppen. Maar je moet met een loep naar duurzaamheid zoeken. Ik ging op zoek naar een verantwoorde spijkerbroek. Ik kende het merk Kuyichi. Ik wist dat G-sus aangesloten was bij de fairwear foundation. Ik heb gezocht, maar ik vond niets dat duurzaam was, en naar mijn smaak. Als gewone consument had ik niet de praktische informatie. Met al je goede wil kom je dan nergens. Mijn visioen is dat als je naar een merk zoekt, je meteen ziet hoe duurzaam het is. Nu heb je een associatie van prijs en kwaliteit bij een merk. Ik wil dat mensen ook een beeld hebben hoe duurzaam een merk is.”

“Toen ik al die uithangborden zag in de Kalverstraat, ben ik heel erg gaan nadenken over de betekenis van een merk. Een merk is een stelsel van associaties dat wij in ons hoofd hebben en dat ons doet besluiten om iets te kopen. Die associaties worden gevoed door wat bedrijven erover zeggen, bijvoorbeeld met reclame, maar ook door wat mensen er tegen elkaar over zeggen. Ik besloot om ook mijn zegje te doen. Ik vertegenwoordig ook een deel van het merk en een deel van de waarde. Zo kun je als één mens heel veel invloed ontwikkelen. En als het niet digitaal kan, met een website, zou ik het liefst stickers plakken met de scores op al die uithangborden.”

Een hangmat voor iedereen

“Mijn persoonlijke droom ligt heel dicht bij een hangmat. En die gun ik aan iedereen. Ik denk dat wij hier in Nederland te veel onzinnig werk doen. Wij drukken alleen nog maar op knopjes van computers, we maken bijna niks meer. Een auto komt van ver, elektronica komt van ver, veel voedsel wordt niet hier gemaakt. Het productiewerk wordt door andere mensen gedaan die 80 uur per week voor een habbekrats voor ons bikkelen. En als ik het heb over een hangmat voor iedereen heb ik het ook over die mensen. De slavernij is officieel afgeschaft, maar in de praktijk is dat niet zo. Als Nederland consequent wil zijn, moeten ze al die containers die in Rotterdam aankomen weigeren. We leven echt in een neokoloniaal tijdperk.”

“We vinden het normaal dat als je in de Kalverstraat iets koopt er slechte arbeidsomstandigheden aan ten grondslag liggen, dat rivieren zwaar vervuild worden en het klimaat onder druk wordt gezet. Ik vind het absurd dat dit anno 2011 nog de gewoonste zaak van de wereld is. De Nederlandse politiek neemt haar verantwoordelijkheid niet. Ik vind het gewoon pervers en hypocriet.”

“Ik heb overschat hoe belangrijk mensen duurzaamheid vinden, maar ik weet wel dat het er latent is. Ik geloof in de goedheid van mensen, er moet een markt zijn voor duurzaamheid. Maar de huidige cultuur heeft daar niks mee. En dat verander je niet door een ranking. Daar gaat gewoon veel meer tijd in zitten.”

Volgende halte: Europa

“Ik had gedacht dat het makkelijker zou gaan. Rankabrand wordt de bom. Met nog een jaar 2 of 3 hard werken kan het op zichzelf staan. Dan gaan zoveel mensen zich ermee bemoeien dat het niet meer van mij afhangt. In mijn korte leven is dit mijn levenswerk. Ik ga het niet loslaten totdat ik het punt bereik waar ik het wil hebben.”

“Ik wil in Europa de belangrijkste bron zijn voor consumenten met informatie over duurzaamheid van merken. Voor bedrijven zelf moet Rankabrand ook het belangrijkste platform zijn om zich te vergelijken. We moeten een hele betrouwbare autoriteit worden. Ik besef dat ik dit niet in mijn eentje ga redden. Ik ben bezig om mensen dichter te betrekken bij Rankabrand. Mensen met ervaring, met vakkennis, met een netwerk. Samen met die mensen wil ik de strategie voor de komende vijf jaar uitstippelen.”

“Rankabrand gaat de wereld niet redden, maar het draagt wel bij. Ik zie het als een onderdeel van een grotere duurzaamheidsbeweging. Maar wie weet, een belangrijk onderdeel.”

De rol van de ASN Bank

“Ik zie de ASN Bank als een commercieel bedrijf dat ook gerankt kan worden. Maar nu is dat een medestander en een club die op een hele leuke manier mensen betrekt bij duurzaamheid en mensen helpt om hun droom waar te maken. De ASN Bank is duurzamer dan alle andere banken, maar ook bij de ASN Bank kan nog veel verbeterd worden. Ik weet bijvoorbeeld dat er geïnvesteerd wordt bij Hennes & Mauritz. En volgens onze ranking is H&M de best in class, maar niet onschuldig. Dat soort dingen kunnen verbeterd worden.”

Niels is een van de boegbeelden van de ASN Bank Wereldprijs 2011. De ASN Bank wil duurzame doeners de kans bieden om hun droom waar te maken. Ding nu mee met jouw eigen project naar de ASN Bank Wereldprijs 2011

Doe de quiz en test jouw “dromen voor de wereld van morgen”-kennis

Check zelf de duurzaamheid van een merk op Rankabrand.nl

Over de schrijver

4 gedachten over “Een hangmat voor iedereen”

 1. Briljant!
  Ik leg zelf behoorlijk al lang allerlei producten langs diverse duurzaamheidsfactoren en had zelf al eerder bedacht dat een 'puntensysteem' wel erg handig zou zijn (had alleen geen fut om het zelf op te richten).
  Et voila!
  Hier is het dan toch 🙂
  Hopelijk wordt het straks ook uitgebreid naar andere zaken zoals merkloze artikelen, voedsel ed.
  En straks op tv allemaal shows met wedstrijden "wie leeft er het meest duurzaam" 😉
  Lijkt me geweldig!
  De terugkeer van Het Blok, en alle andere (ver)bouwprogramma's maar dan helemaal ecologisch verbouwen…. oeps, sorry ik draaf een beetje door, maar het is toch vreemd dat dat er allemaal niet is…
  Groet!
  N

Reacties zijn gesloten.