Dit Zweedse stel bouwde een kas rondom hun huis

Ze wonen letterlijk in een bubbel. Een bubbel van glas. Maria Granmar en Charles Sacilotto bouwden een kas rondom hun huis in Zweden. Op die manier houden ze het warm in de winter en kunnen ze het hele jaar door hun eigen groente en fruit telen. Fruit dat normaal gesproken vooral groeit rondom de Middellandse Zee. 

Naturhuset

Het stel was op zoek naar een ‘naturhuset’: een huisje, dat gebruik maakt van wat de natuur te bieden heeft.  Het oorspronkelijke plan was om dit huis zelf te bouwen, maar de grond en de mogelijkheden rondom Stockholm zijn schaars. Ze vonden een klein theehuisje op een groot stuk land en besloten hun natuurhuis rondom dit kleine huisje te bouwen. De Zweedse architect Bengt Warne (die zelf al in 1976 een kas rondom zijn huis bouwde) ontwierp de kas en zorgde voor genoeg ruimte om het huisje uit te breiden met een aanbouw.

Het dak

Tijdens de verbouwing haalden ze een deel van het dak van het huis. Daarmee veranderde de bovenverdieping in een terras, beschermd tegen weer en wind door het dak van de kas. Dit dak gaat in de zomer gedeeltelijk open om de warmte eruit te laten. Bij koud of nat weer gaat het dak weer dicht. Er hangen schommels voor de kinderen en er groeien onder andere tomaten, komkommers, vijgen en druiven. Zelfs in de winter is het een prachtige plek om naar de sterrenhemel te staren. De winterblues kent Maria dan ook niet.

De zon

Het huis is erg afhankelijk van de zon. “Als de zon niet schijnt, is het binnen bijna net zo koud als buiten,” vertelt Charles. “Maar er is maar een klein beetje zon nodig om de boel op te warmen. Een uurtje kan genoeg zijn. Als het eind januari buiten -2 is, kan het binnen tussen de 15 en 20 graden zijn.” Toch is er wel verwarming aanwezig en is het huis enigszins geïsoleerd, omdat de temperaturen in hartje winter in Zweden nogal laag kunnen zijn. “Als het buiten -20 is, is het binnen misschien -10,” zegt Maria. Toch hoeven ze hun huis dankzij de kas nog maar 6 maanden te verwarmen in plaats van de gebruikelijke 9 maanden.

Huis in een kas

Dit naturhuset in Zweden is overigens niet het enige voorbeeld van leven in een kas. In Noorwegen heeft de familie Hjertefølger een iglo van glas rondom hun huis gebouwd. En in het Rotterdamse havengebied woonde Helly Scholten drie jaar lang in een kaswoning met haar kinderen. Ook in Culemborg zijn al een aantal kaswoningen gerealiseerd en in Amsterdam Noord staat een kashuis van maar liefst vier verdiepingen.

Wat vind jij van het idee om onder een kas te wonen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

7 gedachten over “Dit Zweedse stel bouwde een kas rondom hun huis”

  1. Hoe heerlijk zal het niet zijn om in de avond naar de hemel te staren vanuit binnen het huis. Klink erg ontspannend. Ik vind dit ook creatief natuurlijk. Mooi gedaan!

  2. Ohhhhhhh wat super is dit. Hoe ontzettend graag zou ik in zo’n paradijs willen wonen. Wat een bofkontjes zijn deze mensen. Echt Super.
    Lieve groet, Heidi

  3. Ja dat zou ik ook wel eens willen weten en is het huis dan ook energie neutraal. Met natuur vriendelijke groetjes en houdoe van Wim Staal

Reacties zijn gesloten.