We krijgen straks allemaal een huis zonder gas. Wat betekent dat voor jou?

De plannen worden steeds concreter; Nederland gaat in de komende jaren van het gas af. Daardoor kunnen de mensen in Groningen uiteindelijk weer rustig slapen en gaan we onze klimaatdoelstellingen halen. Dat klinkt geweldig, maar wat betekent dat voor jou?
Vanaf 1 juli heb je in een nieuwbouwhuis geen recht meer op een gasaansluiting. Koop je binnenkort een nieuwbouwhuis, dan zit je meteen goed. Huur je een huis? Dan zal de verhuurder of corporatie er op termijn voor moeten zorgen dat je geen gas meer nodig hebt. Alleen eigenaren van bestaande huizen zullen zelf in actie moeten komen.

12.000 wijken zonder gas

In het Nederlandse klimaatakkoord dat op 6 juli wordt gepresenteerd, zal ons land worden opgedeeld in 12.000 wijken en 30 energieregio’s. Voor elke wijk komt er een apart plan, dat is afgestemd op de ligging en omvang van de wijk.
Provincies, gemeenten en energiebedrijven onderzoeken voor elke wijk de beste oplossing. Binnen drie jaar moet iedereen in Nederland weten waar hij aan toe is.
Pexels Photo 129494

Een warmtenetwerk in jouw wijk

Als huizenbezitter betekent deze aanpak, dat je nog even geduld moet hebben, voor je precies weet wat voor jouw huis de beste oplossing is. De gemeente kan bijvoorbeeld beslissen om in jouw wijk een warmtenetwerk met restwarmte van de industrie aan te leggen, waar je jouw huis op kunt aansluiten.
Ga je mee in de wijkaanpak, dan komt er zeer waarschijnlijk een mogelijkheid om geld te lenen tegen een lage rente. Deze lening is ‘gebouwgebonden’. Dat betekent dat als je het huis verkoopt, de lening overgaat op de nieuwe eigenaar.
In Heerhugowaard is een proef gestart. Huiseigenaren in een wijk met overwegend huurwoningen krijgen van de corporatie een aanbod om mee te doen in de centrale aanpak om energieneutraal te worden. Dit kan voor veel wijken in Nederland een goede oplossing zijn.

Isoleren kan altijd

Waar je wel vast mee kunt beginnen, is isoleren. Dat is altijd een goed idee. Denk hierbij aan het isoleren van je dak, je vloeren, het opvullen van kieren en het vervangen van verouderde ramen met driedubbel glas. Zorg wel dat je je huis goed kunt ventileren.
Voor je begint, is het belangrijk om te onderzoeken in welke ruimtes je veel stookt en welke je nauwelijks verwarmt. Je hoeft dan niet je hele huis in een keer volledig te isoleren, maar kunt beginnen met de verwarmde ruimtes en de rest stapsgewijs aanpakken.
Pexels Photo 166669

Koken op elektriciteit

Heb je een nieuwe keuken nodig? Kies dan meteen voor een keramische- of inductiekookplaat. De overstap van koken op gas naar elektrisch, zal voor de echte keukenprins(es) wel even slikken zijn, maar laten we eerlijk zijn, alles went. Inductie is bijvoorbeeld heel efficiënt, want de plaat wordt snel warm. De plaat is ook gemakkelijk schoon te maken en echt een stuk beter voor het milieu.
Van Het Gas Af

Zonnepanelen en een zonneboiler

Warm water krijg je nu waarschijnlijk via je CV, maar een duurzaam alternatief is een zonneboiler op je dak.
En als je geen gas meer gebruikt, dan is het logisch dat je elektriciteitsgebruik zal stijgen. Dat wil je natuurlijk wel duurzaam opwekken. Zonnepanelen zijn dan echt een uitkomst. Heb je zelf geen dak? Dan kun je investeren in zonnepanelen in de buurt, of in een windenergieproject. Een groene energieleverancier, zoals bijvoorbeeld Van de Bron, is natuurlijk ook een optie.
Zonnepanelen

Verwarmen

Hoe je straks je huis gaat verwarmen, hangt dus af van de plannen in jouw wijk. Wil je daar niet op wachten? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf een elektrisch verwarmingssysteem aan te leggen met een lagetemperatuurverwarming of een warmtepomp.
Laten we hopen dat de transitie snel en voorspoedig gaat, want ook al is het een mega operatie, uiteindelijk is het voor iedereen beter.
 

Over de schrijver

6 gedachten over “We krijgen straks allemaal een huis zonder gas. Wat betekent dat voor jou?”

  1. Pingback: Hoe maken we Nederland hittebestendig? - hetkanWEL

  2. Pingback: Deze bouwmaterialen zijn beter dan beton

  3. Het wordt dus duurder en duurder!! In bestaande restwarmteprojecten (rotterdam) blijkt dat deze oplossing angstaanjagend duur is. De meesten hebben dan ook spijt als haren op het hoofd dat ze er ooit aan begonnen zijn. Het ergste is dat het hewoon opgedrongen wordt met smoesjes en horrorverhalen!!

    1. Ik woon in leiden, waar al jaren sprake is van aansluiting op de Rotterdamse restwarmte. Kun je aangeven waarop je uitspraak “angstaanjagend duur” op is gebaseerd?

  4. welke personen die hier over de beslissing nemen hebben aandelen in deze voorzieningen. De bevingen in het noorden van het land houden hierdoor niet op. We kunnen beter gas inkopen in Rusland dan deze idioten beslissing nemen die wij als burger weer veel geld kost, we worden toch al goed uitgeknepen.
    Maar ja al die groene partijen in Europa die zijn het ergste met dit.
    groetjes gijs meulenmeesters

Reacties zijn gesloten.