Het jaar is nog maar net begonnen en het duurt dus nog wel even voor het festivalseizoen begint, maar regeren is vooruitzien en een goede voorbereiding is het halve werk. Dat dachten de ontwerpers van Above All C6(n) ook. Ze verbaasden zich over het feit dat er elk jaar duizenden tenten zonder pardon bij het vuil werden gezet. Of, erger nog, achter werden gelaten op het veld tussen de enorme berg plastic bekertjes. Eén en één is twee, dacht het Britse bedrijf daarom. Ze ontwierpen de Pod(o): een slaapplek gemaakt van wegwerpplastic.
Duurzaam ontwerp
De Pod(o) is een modulair ontwerp, die makkelijk aangepast kan worden. Ze zijn stapelbaar, kunnen aan elkaar worden gekoppeld en kunnen worden aangesloten op zonne-energie, stromend water en een biotoilet. Het huisje kan heel makkelijk uit elkaar gehaald worden om ergens anders weer opgebouwd te worden. Op dit moment is er slaapplek voor twee personen in de Pod(o), maar er wordt gewerkt aan grotere versies waar plek is voor meerdere mensen.
Meerdere oplossingen
De Pod(o) is in eerste instantie bedoeld als duurzame vervanger van de wegwerptenten, die festivalgangers vaak gebruiken. Maar de ‘pod’ kan volgens de makers ook makkelijk gebruikt worden voor andere doeleinden. Denk daarbij aan tijdelijke behuizing voor mensen, die bijvoorbeeld door een natuurramp hun huis zijn kwijt geraakt. Of als tijdelijke behuizing voor militairen die onderweg zijn. Of voor mensen die tijdelijke woonruimte nodig hebben, omdat ze op locatie werken, ver van huis.
De KarTent
De Pod(o) is overigens niet het eerste alternatief voor de grote hoeveelheid wegwerptenten op festivals. Twee jaar geleden werd KarTent geïntroduceerd als duurzaam alternatief voor de grote hoeveelheid wegwerptenten op festivals. Dit is een waterdicht tentje van karton, ontworpen door twee Nederlanders, die op het idee kwamen nadat ze beelden hadden gezien van het Britse Glastonbury festival na afloop. Ook in Nederland laat één op de vier mensen hun tent achter na afloop van het festival.
Opvouwbaar huis
De Pod(o) is overigens ook niet de eerste modulaire en mobiele slaapplek. We schreven eerder al over de M.A.di, een opvouwbaar huis, dat ook nog eens aardbevingsbestendig is. Dit huis kan binnen 6 uur worden opgebouwd en is daarmee bijzonder geschikt voor mensen in bijvoorbeeld rampgebieden, die hun huis kwijt zijn geraakt. Het is ruimer en dus ook iets luxer dan de eerste versie van de pod(o), die maar voor twee mensen slaapplek heeft en meer als ‘tent’ dient.
2 gedachten over “Een huisje van gerecycled plastic als alternatief voor de tent”
Waarom worden deze leuke oplossingen nog niet in vluchtelingenkampen gerealiseerd?
Voor festivals inderdaad wel een aardig idee, maar wat gebeurt er na afloop mee? Ik denk niet dat er veel hergebruikt kunnen worden, puur vanwege het destructieve gedrag van dronken festivalgangers… Hoop dat het dan ook weinig energie kost om het te recyclen.
Reacties zijn gesloten.