Consuminderen: Linda koopt een jaar lang geen kleding

Het begon allemaal op 1 januari, als goed voornemen: een jaar lang geen kleding kopen. Inmiddels zijn we 9 maanden verder en lukt het leefstijlcoach Linda Schrurs uit Eindhoven nog steeds om niks te kopen. Ook niet tweedehands.  En dat bevalt haar prima. “De afgelopen maanden kwam ik tot het inzicht, dat ik een kast vol kleding heb, dat niet afgedragen, oud of stuk is. Ik denk dat ik volgend jaar ook niks nodig heb.” Of die gedachte haar ongelukkig maakt? “Nee, helemaal niet!”

Alles op z’n kop

“Het begon allemaal een aantal jaar geleden. Ik werd ernstig ziek en dat zette alles op z’n kop. Ik ging me verdiepen in zaken als voeding, levensstijl, beweging en zingeving en begon me bewust te worden van het feit, dat de aarde goed voor mij zorgt door middel van voeding en water, maar dat ik niet altijd goed voor de aarde zorgde. Ik ben toen dingen gaan aanpassen. Zo ging ik veel minder douchen en vooral koud (behalve als ik mijn haar moet wassen). En ik nam mijn kleding onder de loep.”

Duurzaam, tweedehands of ruilen

“Ik kocht toen alleen nog maar tweedehands of nieuwe kleding van duurzame merken. Spijkerbroeken bijvoorbeeld. Daarnaast ben ik ook gaan ruilen. We hebben hier in Eindhoven een kledingruilatelier waar je kleding kan inleveren voor punten. Met die punten kan je vervolgens weer ‘nieuwe’ kleding uitzoeken. Ze hebben best leuke kleding van een goede kwaliteit. Nu koop ik een jaar lang geen kleding, ook niet tweedehands, maar ik mag nog wel ruilen van mezelf.”

Geduld is een schone zaak

“In het begin was het best pittig, omdat je het zo achteloos doet, dat kopen. Het is instant satisfaction: ik zie het, ik wil het, ik koop het. Je denk niet na over vragen als: heb ik het nodig, ga ik het dragen, past het bij mijn andere kleding? Als je naar een tweedehands winkel gaat, is er niet altijd iets dat bij jou past en dus wordt je geduld op de proef gesteld. Achteloos kopen, is er niet meer bij. Maar daardoor ga je wel andere vragen stellen, als: wat vind ik eigenlijk echt leuk? Zonder je daarbij (alleen) te laten leiden door de laatste trends.”

Verzameldrang

“In het begin had ik nog steeds verzameldrang, ook bij tweedehands winkels of ruilbeurzen. Maar ook daarin ben ik kritischer geworden: heb ik het nodig, vind ik het wel echt leuk, zit het echt lekker en staat het me goed? Als dat niet zo is, neem ik het niet mee.”

Ook vermeed Linda in eerste instantie de winkels die ze leuk vond, want als je de kleding niet ziet, kom je ook niet in de verleiding om het te kopen. Tegenwoordig kan ze alles prima weerstaan. “Ik ging laatst naar een festival waarvan ik wist dat ze daar leuke kleding verkochten. Dat vond ik best wel spannend, want zou ik me kunnen inhouden? Maar dat ging eigenlijk heel makkelijk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dan ook niet uitgebreid ga kijken (je moet de kat niet op het spek binden), maar als ik dan toch iets leuks zag, dacht ik: misschien komt ik het een keer tegen op een ruilbeurs.”

Een jaar lang geen kleding

Het lijkt Linda supermakkelijk af te gaan om helemaal geen kleding meer te kopen, maar dat is niet helemaal waar. “We doen dit met een Facebookgroep over consuminderen en elke maand roepen we trots tegen elkaar: weer een maand gelukt! Daarin heeft iedereen zijn eigen maatstaf. Sommigen kopen nog wel tweedehands bijvoorbeeld, terwijl anderen helemaal niks meer kopen. Ieder mens is daar anders in. Je moet vooral voor jezelf helder houden waarom je dit doet.”

“Sommigen hebben baat bij cold turkey stoppen met kopen, terwijl het bij anderen beter werkt om hun koopgedrag stapje voor stapje aan te passen. Door bijvoorbeeld in seizoen 1 te doen wat je altijd doet, in seizoen 2 alleen nog maar tweedehands te kopen, in seizoen 3 alleen nog maar te ruilen en in seizoen 4 helemaal helemaal niks meer te kopen en daarna misschien een heel jaar lang geen kleding kopen, zoals ik nu doe.”

Hoewel Linda zelf bij die laatste fase haar bedenkingen heeft: “Als ik niet meer zou mogen ruilen, denk ik, dat ik best een eind kom. Maar of ik het dan nog leuk vind, dat is de vraag.”

Hoe vaak koop jij (nieuwe) kleding? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

2 gedachten over “Consuminderen: Linda koopt een jaar lang geen kleding”

  1. Vorig jaar heb ik pas na tweeëneenhalf jaar weer kleding gekocht. Als je uitgegroeid bent kan je meerdere jaren met dezelfde kleding doen. Je bespaart zo een hoop geld, tijd en grondstoffen.

Reacties zijn gesloten.