Een kapotte wasmachine, wat nu: een nieuwe kopen of laten repareren?

Het is Murphy’s law natuurlijk. Ik had het draaien van mijn was net zo lang uitgesteld tot ik echt geen schone kleren meer had. Ik moest aan de bak, vulde mijn wasmachine tot de rand en drukte op start. So far, so good. Maar de machine was amper begonnen of alle lichtjes doofden en geen enkel knopje reageerde meer. Daar zat ik, om elf uur ’s avonds, met een trommel vol was en halfvol water. Wat te doen? Een nieuwe kopen? Laten repareren? Of er eentje leasen?

Wasmachine huren

Tegenwoordig kan je alles leasen: van auto en fiets tot aan cv-ketels, telefoons, spijkerbroeken en dus ook wasmachines. Met een Bundles wasmachine abonnement bijvoorbeeld kan je je was doen in energiezuinige machines van topkwaliteit, die lang meegaan. Bovendien zorgt het bedrijf voor onderhoud, reparaties en het upcyclen van de machine als ie stuk is.
Maar, zo bleek vorig jaar ook uit onderzoek van de Consumentenbond: huren is duur. Met het leasen van huishoudelijke apparaten ben je al snel zo’n vijf keer duurder uit dan wanneer je ze koopt. Een eenvoudig rekensommetje bevestigt dit.
Een wasmachine gaat gemiddeld tien jaar mee. Als je bij Bundles het dure abonnement neemt van 22,95 per maand, betekent dit feitelijk dat je de machine met een nieuwprijs van 1299 euro in iets minder dan vijf jaar hebt afbetaald. Neem je het goedkopere abonnement van 14,95 per maand plus 40 cent per wasbeurt, dan ben je met een wekelijkse wasbeurt binnen 6,5 jaar klaar. Maar als je least, blijven de maandelijkse betalingen gewoon doorgaan.

Dus toch maar kopen?

Kopen lijkt dus goedkoper te zijn dan leasen. Daarbij is het natuurlijk wel van belang om te letten op de kwaliteit van de machine (goedkoop is duurkoop) én op het energielabel. Die is voor wasmachines tegenwoordig ingedeeld in drie klassen: van A+ tot A+++.
Omdat de A+++ klasse behoorlijk vol begint te raken, voegen sommige fabrikanten extra classificaties toe van -10% tot -50%. Hiermee willen ze aangeven dat het apparaat nog energiezuiniger is, maar omdat dit geen officiële categorieën zijn, zorgt dit nog weleens voor verwarring. Daarom komt er waarschijnlijk in 2019 een nieuwe label indeling bij wasmachines.
Verder raadt de Consumentebond aan om vooral ook te letten op het opgegeven energieverbruik per jaar. Houdt er wel rekening mee dat het vermelde jaarverbruik gebaseerd is op de eco-programma’s van de wasmachine op 40 en 60 graden. Als je die ecostand niet gebruikt, gebruik je gemiddeld 40% meer energie. Het jaarverbruik en dus ook de kosten kunnen dan behoorlijk oplopen.
Als ik mijn huidige A+ machine inruil voor een nieuwe met het A+++ label scheelt me dat zo’n 20% aan energiekosten. Niet alleen goed voor het milieu dus, maar ook voor de portemonnee.

Repareren

Het repareren van je kapotte apparaat is vrijwel altijd beter voor het milieu. Op de site van Milieu Centraal is te zien dat alleen bij een koelkast met een lager energielabel dan A+++ en een wasdroger met een label lager dan A++ het kopen van een nieuw exemplaar beter is voor het milieu. In alle andere gevallen is het laten repareren vaak beter.
Zo geldt voor wasmachines dat repareren meestal loont. Dit komt omdat ze de afgelopen jaren niet zo heel veel zuiniger geworden zijn. Pas als ze ouder zijn dan 12 jaar is het beter voor het milieu om een nieuwe te kopen.
Repareren kan je natuurlijk zelf proberen te doen met behulp van sites als bijvoorbeeld ifixit. Makkelijker is het natuurlijk om iemand inhuren. Daarvoor kan je natuurlijk terecht bij officiële monteurs van het merk van je wasmachine, maar je kan ook zoeken op sites als werkspot of studentenkarwei. Waar je ook voor kiest: het is belangrijk om vooraf aan de telefoon uit te leggen wat het probleem is en een prijsopgaaf te vragen. Denk daarbij ook aan de voorrijkosten.

Zuinig wasssen

Of je je wasmachine nou least, koopt of laat repareren: het grootste deel van de belasting op het milieu ontstaat tijdens het gebruik. Daarom is het ook belangrijk om vooral zuinig te wassen. De Consumentenbond en Centraal Milieu geven daar deze handige tips voor:

  • Kies voor het ecoprogramma op je machine: dat betekent wel dat het wassen langer duurt, maar het is uiteindelijk energiezuiniger en dus ook goedkoper.
  • Was op lage temperaturen, want hoge temperaturen kosten meer energie en dus ook meer geld. Volgens Milieucentraal is een wasje draaien op 90 graden 15 keer zo duur als een wasje draaien op 15 graden. Een was draaien op 60 graden kost ongeveer twee keer zoveel als een was draaien op 40 graden.  De meeste kledingstukken kunnen prima op 30 graden gewassen worden. Alleen bij bijvoorbeeld vaatdoekjes is het handig om in verband met de hygiëne op 60 graden te wassen.
  • Met een volle trommel is het wassen zuiniger, omdat je dan minder vaak hoeft te wassen. Het energieverbruik per kilo gaat hierdoor omlaag.
  • Als je je was te drogen hangt op een wasrek hoef je niet persé op de hoogste stand te centrifugeren. Gaat je was in de droger? Dan is het wel handig om op een hoog toerental te centrifugeren. Een losse droger gebruikt trouwens minder energie dan een combinatie-apparaat.

 
Wat zou jij doen? Een kapotte wasmachine leasen, kopen of laten repareren? Laat het ons weten!

Over de schrijver

13 gedachten over “Een kapotte wasmachine, wat nu: een nieuwe kopen of laten repareren?”

  1. Repareren bij zuinige apparaten is zeker beter voor het milieu! Er zijn online ook voor veel apparaten onderdelen beschikbaar, echt meer dan je denkt! Ik zou dan toch eerst voor repareren kiezen.

  2. Pingback: Laat je inspireren door deze circulaire sociale huurwoning

Reacties zijn gesloten.