Het is Murphy’s law natuurlijk. Ik had het draaien van mijn was net zo lang uitgesteld tot ik echt geen schone kleren meer had. Ik moest aan de bak, vulde mijn wasmachine tot de rand en drukte op start. So far, so good. Maar de machine was amper begonnen of alle lichtjes doofden en geen enkel knopje reageerde meer. Daar zat ik, om elf uur ’s avonds, met een trommel vol was en halfvol water. Wat te doen? Een nieuwe kopen? Laten repareren? Of er eentje leasen?
Wasmachine huren
Tegenwoordig kan je alles leasen: van auto en fiets tot aan cv-ketels, telefoons, spijkerbroeken en dus ook wasmachines. Met een Bundles wasmachine abonnement bijvoorbeeld kan je je was doen in energiezuinige machines van topkwaliteit, die lang meegaan. Bovendien zorgt het bedrijf voor onderhoud, reparaties en het upcyclen van de machine als ie stuk is.
Maar, zo bleek een aantal jaar terug ook uit onderzoek van de Consumentenbond: huren is duur. Met het leasen van huishoudelijke apparaten ben je al snel zo’n vijf keer duurder uit dan wanneer je ze koopt. Een eenvoudig rekensommetje bevestigt dit.
Een wasmachine gaat gemiddeld tien jaar mee. Als je bij Bundles het dure abonnement neemt van 15,95 per maand, betekent dit feitelijk dat je de machine met een nieuwprijs van 1199 euro in iets meer dan 6 jaar hebt afbetaald (het stapeltarief per wasje niet meegenomen). Neem je het goedkopere abonnement van 13,95 per maand met de machine van 899 euro, dan ben je met iets meer dan 5 jaar klaar. Maar als je least, blijven de maandelijkse betalingen gewoon doorgaan.
Dus toch maar kopen?
Kopen lijkt dus goedkoper te zijn dan leasen. Daarbij is het natuurlijk wel van belang om te letten op de kwaliteit van de machine (goedkoop is duurkoop) én op het energielabel. Die is voor wasmachines tegenwoordig ingedeeld in drie klassen: van A+ tot A+++.
Omdat de A+++ klasse behoorlijk vol begint te raken, voegen sommige fabrikanten extra classificaties toe van -10% tot -50%. Hiermee willen ze aangeven dat het apparaat nog energiezuiniger is, maar omdat dit geen officiële categorieën zijn, zorgt dit nog weleens voor verwarring. Daarom komt er waarschijnlijk in 2019 een nieuwe label indeling bij wasmachines.
Verder raadt de Consumentebond aan om vooral ook te letten op het opgegeven energieverbruik per jaar. Houdt er wel rekening mee dat het vermelde jaarverbruik gebaseerd is op de eco-programma’s van de wasmachine op 40 en 60 graden. Als je die ecostand niet gebruikt, gebruik je gemiddeld 40% meer energie. Het jaarverbruik en dus ook de kosten kunnen dan behoorlijk oplopen.
Als ik mijn huidige A+ machine inruil voor een nieuwe met het A+++ label scheelt me dat zo’n 20% aan energiekosten. Niet alleen goed voor het milieu dus, maar ook voor de portemonnee.
Repareren
Het repareren van je kapotte apparaat is vrijwel altijd beter voor het milieu. Op de site van Milieu Centraal is te zien dat alleen bij een koelkast met een lager energielabel dan A+++ en een wasdroger met een label lager dan A++ het kopen van een nieuw exemplaar beter is voor het milieu. In alle andere gevallen is het laten repareren vaak beter.
Zo geldt voor wasmachines dat repareren meestal loont. Dit komt omdat ze de afgelopen jaren niet zo heel veel zuiniger geworden zijn. Pas als ze ouder zijn dan 12 jaar is het beter voor het milieu om een nieuwe te kopen.
Repareren kan je natuurlijk zelf proberen te doen met behulp van sites als bijvoorbeeld ifixit. Makkelijker is het natuurlijk om iemand inhuren. Daarvoor kan je natuurlijk terecht bij officiële monteurs van het merk van je wasmachine, maar je kan ook zoeken op sites als werkspot of studentenkarwei. Waar je ook voor kiest: het is belangrijk om vooraf aan de telefoon uit te leggen wat het probleem is en een prijsopgaaf te vragen. Denk daarbij ook aan de voorrijkosten.
Zuinig wasssen
Of je je wasmachine nou least, koopt of laat repareren: het grootste deel van de belasting op het milieu ontstaat tijdens het gebruik. Daarom is het ook belangrijk om vooral zuinig te wassen. De Consumentenbond en Centraal Milieu geven daar deze handige tips voor:
- Kies voor het ecoprogramma op je machine: dat betekent wel dat het wassen langer duurt, maar het is uiteindelijk energiezuiniger en dus ook goedkoper.
- Was op lage temperaturen, want hoge temperaturen kosten meer energie en dus ook meer geld. Volgens Milieucentraal is een wasje draaien op 90 graden 15 keer zo duur als een wasje draaien op 15 graden. Een was draaien op 60 graden kost ongeveer twee keer zoveel als een was draaien op 40 graden. De meeste kledingstukken kunnen prima op 30 graden gewassen worden. Alleen bij bijvoorbeeld vaatdoekjes is het handig om in verband met de hygiëne op 60 graden te wassen.
- Met een volle trommel is het wassen zuiniger, omdat je dan minder vaak hoeft te wassen. Het energieverbruik per kilo gaat hierdoor omlaag.
- Als je je was te drogen hangt op een wasrek hoef je niet persé op de hoogste stand te centrifugeren. Gaat je was in de droger? Dan is het wel handig om op een hoog toerental te centrifugeren. Een losse droger gebruikt trouwens minder energie dan een combinatie-apparaat.
Wat zou jij doen? Een kapotte wasmachine leasen, kopen of laten repareren? Laat het ons weten!
-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-
15 gedachten over “Een kapotte wasmachine, wat nu: een nieuwe kopen of laten repareren?”
Miele uit 2006, de trommel en de as waren kaduuk. Kostte indertijd 755 in aanschaf en nu de reparatie 750. Toch laten repareren.. Het was vooral het 3,5 uur knutselen, maar ik ben er super blij mee en kreeg een hele nieuwe trommel en as. EN ik gebruik em vaak voor de B&B waar ik mn geld mee verdien EN ik zou het liefst weer een nieuwe goeie A+++++++ nemen.. dus nog effe wachten op de nieuwe verbeterden en geld sparen daarvoor, en.. allerbelangrijkste: hopelijk gaat deze nog weer 9 jaar mee 🙂 De miele monteur zei wel ook dat ik inderdaad 1 x per maand ofzo op 60% mag wassen.. ivm het schoonhouden van de machine. Dat van de minder hoge centrifuge is wel een goed plan! Ga ik doen. Ik deel nu mijn wasbeurten (60 x sinds mei) door het fixbedrag en ben nu aan gefix 12,50 per wasbeurt kwijt ..
Bij ons in Belgie bestaan er “kringloopwinkels” Voor een zacht prijsje koop je daar een wasmachmachine, droogkast , en andere huishoudtoestellen die naar daar gebracht werden door mensen die er geen gebruik meer van maken oa wegen overlijden, naar verzorgingstehuis etc. …
De toestellen worden door ervaren techniciens nagezien voor ze de winkel in gaan en krijgen tevens een ECOscore naargelang energie- en water verbruik.
Ik heb er zelf een wasmachine gekocht van AEG, in perfecte staat ( weg wegens overlijden) voor 150.00 euro. 2de hands… GOED voor het milieu en de portemonaie.
Wassen op 30 graden vind ik ook niet altijd fijn. Handdoeken, vaatdoekjes gaan altijd op 60 graden. Maar ik kies altijd kort programma (AEG). Scheelt meestal een uur draaien en resultaat is prima.
Goedkoop is absoluut duurkoop. Ik heb 5 oktober 1991 – dus bijna 27 jaar geleden – een Miele-W736 wasmachine gekocht die het nog steeds prima doet.
3x mankementje; in het eerste jaar een printplaatje (vervangen onder garantie), 10 jaar geleden vervanging van electro-watertoevoerslang en 5 jaar terug een losgetrild soldeercontact (door zeer ervaren Miele-monteur onderkend en hersteld).
Diezelfde Miele-monteur meldde desgevraagd dat de meeste en grootste problemen die hij tegenkwam werden veroorzaakt door TE KOUD wassen en het gebruik van vloeibare wasmiddelen. Allebei zorgen ervoor dat leidingen verstopt raken en onderdelen sneller slijten. Hij beval aan om poederwasmiddel te gebruiken en bij voorkeur op 30/40 graden of hoger te wassen. Dus 60-graden geschikte was gewoon op 60 graden te wassen. Ook om hygiënische redenen, want bijv. badhanddoeken en keukentextiel wordt anders niet goed schoon.
Het advies van Milieucentraal moet dus iets worden genuanceerd, energiezuiniger kan duurder en milieuonvriendelijk uitpakken.
Een wasdroger is een enorme energieslurper, alleen gebruiken als het niet anders kan.
Buiten drogen is altijd beter, ook vanwege de UV-stralen die zowel reinigen als bleken. En de was ruikt altijd lekkerder.
Niet op de hoogste stand centrifugeren zorgt ervoor dat je was een stuk zachter aanvoelt en beter vocht opneemt doordat de lusjes overeind blijven.
Best kans dat de temperatuurregelaar van bovengenoemde Fox prima te herstellen is. Even bellen met Miele Service.
Voorrijkosten zijn zo’n €60,– Totaal kostte mij €93,75, maar alleen omdat de monteur dermate ervaren was dat hij plotseling onderkende waar het probleem zat en met een soldeerbout kon om gaan. Een andere monteur zou al een nieuwe wasmachine hebben aangeraden.
Klopt inderdaad dat het reparatie meestal de goedkopere oplossing is. Goed artikel.
Groetjes.
Witgoed monteur
“Een wasmachine gaat gemiddeld 10 jaar mee” HO. STOP. De meeste wasmachines LIJKEN stuk na 10 jaar, maar in werkelijkheid zijn alleen de koolborstels versleten, en die zijn bedoeld om te slijten. Op youtube staan prima tutorials hoe je die moet vervangen, en voor een paar euro kun je online nieuwe koolborstels kopen.
Pas toen er bij onze tweedehands machine meer aan de hand was dan alleen de koolborstels (stukken van het programma overslaan, vastlopen, etc) hebben we een nieuwe gekocht. En uiteraard is die A+++ 🙂 Voor iets van 500 à 600 euro ofzo bij coolblue. Wanneer je 1300 euro uitgeeft aan een wasmachine doe je iets verkeerd…
Goed bekeken Fox, doen wij al jaren.
Op thermostatische kraan makkelijk te regelen en in 45 minuten schone was.
Zo dat is een klassieker de W700 en W800 serie is nagenoeg onverwoestbaar van Miele zo worden ze niet meer gemaakt.
De wasmachine was 17 jaar oud. Dus er kwam een nieuwe. Die eco-knop lijkt geweldig. Maar als ik de was de hele dag buiten kan hangen,hoeft die niet in de droger. Wat is zuiniger?
Buiten drogen maar dan moet het wel kunnen op een flat
Heb miele 736 waarvan de temperatuur niet meer te regelen valt, verder draait ie de was op leidingwatertemperatuur en komt er redelijk schoon uit?
Dus geen verwarmingskosten?
Wassen op lage temperaturen leid uiteindelijk altijd tot hogere kosten. Een machine vervuild veel sneller met alle gevolgen van dien.
Milieucentraal blijft steeds dit verhaal propageren, maar het is een korte termijn oplossing om energie en geld te besparen. Machines worden eerder ingeruild voor een nieuwe of dienen gerepareerd te worden. De monteur komt in een vervuilende auto voorrijden, er zal waarschijnlijk een onderdeel vervangen moeten worden wat veel energie heeft gekost om het te produceren.
Vetten, waaronder huidvet, lost niet op onder de 60 graden. Wanneer je op 15 graden wast word niks schoon, het ruikt hooguit fris door de wasmiddelen.
De tip om je was op een lager toerental te centrifugeren wanneer je het op een wasrek hangt vind ik ook een leuke. Dan word het lekker vochtig binnen, dan kun je lekker de ramen open zetten en nog harder stoken om het warm te krijgen. En de besparing is nihil met de nieuwe inductiemotoren.
Wil je besparen, kies dan voor led lampen en een inductiekookplaat wegens hoger rendement, maar laat de vaatwasser en wasmachine gewoon hun werk doen waarvoor ze bedoeld zijn.
Reacties zijn gesloten.