Een kijkje achter de duurzame schermen bij ABN AMRO

Alix Guillard, Flickr, Cc By-Sa 2.0
Alix Guillard, Flickr, Cc By-Sa 2.0

(Door Sjoske Cornelissen) ABN AMRO is een duurzamere weg ingeslagen. Dat zie je terug in het hoofdgebouw: werkplekken van petflessen, muren van mos en er is een huisimker die twee bijenkasten op het balkon heeft geplaatst. Op de Dag van de Duurzaamheid organiseerde ABN AMRO een “Greentour” waar hetkanWel kon zien op welke manieren duurzaamheid een rol speelt in het hoofdkantoor.

De rondleiding wordt verzorgd door Malika Mouhdi, werkzaam bij de afdeling Facility Management van de bank. Ze voelt zich duidelijk persoonlijk betrokken bij de grote stappen die ABN AMRO wil zetten op het gebied van duurzaamheid. Met een groep van tien geïnteresseerden, onder meer een student Facility Management en iemand van Eneco, volgen we Mouhdi door het grote gebouw van meer dan 100.000 vierkante meter en 24 verdiepingen.

Recycling oude Fortis-stoelen
Bij het inrichten van het Innovation Center – een grote open ruimte met verschillende flexwerkplekken – is veel aandacht besteed aan recycling. Zo komt een groot deel van de opnieuw gestoffeerde stoelen uit de Fortis-kantoren. Twee grote tafelbladen, gemaakt van verschillende stukken meubilair uit bejaardentehuizen, hebben niet bruikbare “amsterdammetjes” als tafelpoten.

De lichte ruimte maakt een transparante indruk: vanuit elke hoek kun je collega’s in andere hoeken zien zitten. Op de meeste kantoren die ik ken staan lange rijen met bureaus, maar hier niet. Iedereen zit verspreid over de afdeling, op een plek waar hij of zij op dat moment graag wil zitten.

Schermafbeelding 2015-10-09 Om 21.05.45
Deze “Concentratiewerkplekken” Zijn Volledig Gemaakt Van Petflessen, Vertelt Tourguide Malika Mouhdi.

Scheidingswanden van oude ABN AMRO-pakjes
Een grote open ruimte is niet altijd handig, daarom heeft de bank concentratieplekken gecreëerd en verrijdbare scheidingswanden gemaakt. Op het eerste gezicht lijkt me dit niet vernieuwend, maar dan hoor ik dat de speciale werkplekken volledig bestaan uit petflessen en dat de vulling van de scheidingswanden is gemaakt van oude ABN AMRO-kleding. ‘Er is in totaal ongeveer 10.000 kilo kleding ingezameld en dat is vermalen tot vezels’, legt Mouhdi uit.

Muren van mos
De lichte kleur van de vloerbedekking valt me op. ‘Die verbruikt minder energie dan een donkere vloer’, legt Mouhdi uit. ‘In het midden ligt een groen pad, wat eigenlijk gras had moeten zijn.’ Vanwege de onderhoudsgevoeligheid is dit niet gerealiseerd. Om toch een beetje “groen” in het kantoor toe te voegen (en tegen het geluid), hebben alle vergaderruimtes een muur van mos. Mouhdi vertelt dat haar collega’s in het begin erg nieuwsgierig waren naar de muur. ‘Iedereen wil er toch even aanzitten en voelen of het echt is’, glimlacht ze. Zelf heb ik me ook niet kunnen beheersen (en ja, het is echt).

Schermafbeelding 2015-10-09 Om 20.54.09
Alle Vergaderruimtes In Het Innovation Center Zijn Voorzien Van Één Muur Met Mos.

Koeling met water uit De Nieuwe Meer
Met de lift gaan we naar, ik gok, de zeventiende verdieping. Hier vertelt Mouhdi dat het hoofdgebouw normaal gesproken wordt gekoeld door water uit De Nieuwe Meer. ‘Omdat de bank momenteel een paviljoen aan het bouwen is, ligt de boel stil.’ Er loopt een tunneltraject tussen het gebouw en het meer. Het water is 6 graden wanneer het wordt opgepompt en 16 graden als het na het verlaten van het gebouw weer terugstroomt naar De Nieuwe Meer. Dit verschil in temperatuur is geen probleem, blijkt uit onderzoek van Nuon. Het is te vergeleken met een emmer water waar een druppel warm water in terecht komt. Het meer is vanuit het hoofdgebouw heel goed te zien. ‘Op een mooie dag kun je Den Haag zien liggen’, vertelt Mouhdi.

Stap voor stap
‘Waarom rijdt er iedere ochtend een stoet van niet-duurzame auto’s het terrein van ABN AMRO op?’, vraagt iemand zich af. Mouhdi geeft toe dat de bank nog niet klaar is met verduurzamen, maar wijst (terecht) op het feit dat niet alles tegelijk aangepakt kan worden, hoe graag de bank dat ook zou willen.

Honing voor stichting Aap
Naast de gewone werkzaamheden verkoopt de bank onder de medewerkers van het hoofdgebouw ook honing. Een van de medewerkers is in zijn vrije tijd imker en heeft twee grote bijenkasten op één van de balkons geplaatst. Mouhdi vertelt aan de hand van deze bijenkasten dat er veel mogelijk is bij ABN AMRO. ‘Iemand met een goed idee krijgt de ruimte om het ook daadwerkelijk te verwezenlijken.’ De opbrengst van de 180 potjes honing die de bijen per jaar produceren gaat naar stichting Aap.

Bewustwording medewerkers
Opmerkelijk genoeg zijn veel collega’s nog niet goed op de hoogte van de aanpassingen in het hoofdgebouw. Mouhdi: ‘De bank wil met speciale “bewustwordingsprogramma’s” de medewerkers laten zien wat er op het gebied van “groen” gebeurt en stimuleert hen duurzaamheid toe te passen op hun eigen aandachtsgebied.’

Foto: Alix Guillard, Flickr, CC BY-SA 2.0

Over de schrijver