Een kijkje in Marjolein’s tiny house

Afbeelding: Studio Walden - Marjolein In Het Klein
Afbeelding: Studio Walden – Marjolein In Het Klein

Gisteren was het moment eindelijk daar: het tiny house van Marjolein Jonker is af! De afgelopen maanden timmerde het team van Studio Walden samen met Dimka aan dit prachtige huisje. Het is volledig zelfvoorzienend en helemaal afgestemd op de wensen van Marjolein. Gisteren rolde haar wonderschone paleisje over de snelweg naar haar voorlopige standplaats in Alkmaar. Marjolein zal er komende week intrekken.

Een kleine droom

Marjolein droomde al jaren over een klein huisje op een stukje grond. Toen zij plaatjes van tiny houses uit de VS op internet voorbij zag komen was het liefde op het eerste gezicht. Zowel het romantische uiterlijk als de filosofie van de Tiny House Movement spraken haar aan. In een tiny house verbruik je minder energie en water, bouw je met duurzame materialen en denk je zorgvuldig na over de spullen die je er neer zet. Zo’n huisje leek haar heerlijk overzichtelijk en rustgevend. Ze besluit op ‘jacht’ te gaan naar haar eigen tiny house en haar ontdekkingen en voortgang te delen op haar blog.
Helpende handen
Een klein huisje heb je niet zomaar. Marjolein besloot haar exemplaar te laten bouwen door mensen die haar droom begrijpen en net zo fan zijn van tiny houses als zij. Allereerst is er Dimka. Deze getalenteerde timmerman bouwde al eerder een tiny house en wilde zijn kennis en vaardigheden graag delen. Daarnaast is er Studio Walden, een ontwerpstudio van drie enthousiaste studenten bouwkunde die willen laten zien dat een duurzaam en klein ontwerp kwaliteit kan hebben. Dit bijzondere team is 18 februari begonnen met de bouw van Marjolein’s huisje.
Afbeelding: Studio Walden - Marjolein In Het Klein
Afbeelding: Studio Walden – Marjolein In Het Klein

Alles onder één dak
Drie maanden later is het huisje helemaal af en het resultaat mag er zijn! Het wonderschone huisje is 6,5 bij 2,5 meter lang en 3 meter hoog vanaf de grond. Er zit een slaaploft in, een kleine badkamer met een composttoilet en een zitbadje, een mooie keuken en zithoek. In de keuken is een werkplek die tevens ook als aanrechtblad gebruikt kan worden. Er zijn openslaande deuren zodat bij mooi weer de buitenruimte bij de binnenruimte betrokken kan worden. Voor de verwarming is er een houtkacheltje en een infrarood warmtepaneel en twee zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit. De trap en bank zijn multifunctioneel zodat er ook opbergruimte in verwerkt is en de kurken vloer geeft het geheel een warme uitstraling.
Een klein stukje grond
Afgelopen week gaf gemeente Alkmaar toestemming om haar huisje in ieder geval een maand op een stukje grond bij de Gasfabriek te zetten. In die maand besluit de gemeente of zij het verdere projectplan ook goedkeuren. Dat plan omvat plekken voor 6 tiny houses waarvan er 5 bewoond zullen zijn en eentje verhuurd kan worden. Zo kunnen mensen ervaren hoe het is om in een tiny house te wonen zonder er meteen eentje aan te hoeven schaffen. Marjolein wil samen met een aantal anderen de komende 5 jaar onderzoek doen naar wat het inhoudt om op deze manier te wonen.
Haar huisje rolde gisteren over de snelweg naar Alkmaar en staat nu bij de Gasfabriek. Op dit moment is Marjolein druk bezig om haar laatste spulletjes uit te zoeken en in te pakken en zal zij later deze week in haar droomhuisje trekken. We zijn erg benieuwd hoe het huisje er straks uitziet met haar spullen en blijven haar zeker volgen. Want zoals zij zelf zegt: “Mijn avontuur op weg naar leven in een Tiny House in Nederland eindigt. Maar een ander avontuur begint: het wonen in een tiny house in Nederland.”
Meer weten over Marjolein? Klik dan hier voor haar site of Facebookpagina. Scroll naar onder voor het fragment over Marjolein uit De kleine verandering.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Studio Walden & Marjolein Jonker

Over de schrijver

3 gedachten over “Een kijkje in Marjolein’s tiny house”

  1. Het huisje van Marjoleine is volgens mij niet geheel zelfvoorzienend zoals in het intro van dit artikel wordt gesteld. Er staat in ieder geval al een gasfornuis in waar gas voor nodig is…

Reacties zijn gesloten.