Vegetarisch koken voor mannen, met kliekjes uit de koelkast

Vegetarische Stoofpot. Bron: Yoames. Flickr
Vegetarische Stoofpot. Bron: Yoames. Flickr

Wil jij met kerst genieten van een vegetarische stoofpot met mannelijke stoerheid? Dan zou ik nu even opletten, want het kan! Vandaag trekken we de koelkast overhoop en pakken we alle leftover groentes aan, zoals wortel, selderij en enkele verloren champignons. Met deze producten maken we een stoofpotje. We gebruiken geen vlees, maar wel een goed speciaalbiertje!

Mannelijke vegetarische stoofpot

Ingrediënten
– 1 ui
– 2 knoflooktenen
– 500 gram leftover groentes
– 50 gram bloem
– 1 speciaalbiertje
– harde verse kruiden, optioneel
Dit gerecht is super simpel als je de volgorde van handelingen volgt. Eerst snipper je de ui en de knoflooktenen. Deze laat je in een stevige pan met een dikke onderkant en een goede laag olie (of boter) aanfruiten op laag vuur. Vervolgens snij je jouw leftover groentes in gewenste dikte. Zelf houd ik van grove stukken, dus snij ik alles in stukken van circa 1cm. Als de ui en knoflook aangefruit zijn, doe je de gesneden leftover groentes in de pan.
Om smaak aan het geheel te brengen kun je rozemarijn of een ander hard kruid toevoegen. Zelf ben ik fan van rozemarijn en heb dit altijd in huis, waardoor ik dit toevoeg. Breng op smaak met peper en zout en laat dit heel even aanbakken voor circa 4 minuten.
Als de groentes ietwat warmte meegekregen hebben voeg je de bloem toe. Wat je ziet is dat de bloem door de olie, gaat mengen met de groente en jouw substantie één brei begint te worden. Dit is niet erg, juist goed. De bloem gaat er uiteindelijk voor zorgen dat jouw saus gaat binden. Pas er wel op dat de bloem niet aan de onderkant van de pan aanbrand. Zonder vocht gebeurd dit nogal snel.
Vervolgens voeg je de gehele inhoud van één speciaalbiertje toe. Roer het mengsel goed door, zodat er geen laag bloem op de bodem zit en draai het vuur omhoog. Breng het aan de kook en doe vervolgens de deksel er op. Zet het vuur vervolgens lager en laat dit minimaal 1 uur pruttelen. Het beste is om de pan met deksel in een oven te zetten voor 1 uur op 180 graden Celsius, zodat je zeker weet dat de onderkant van je stoofpot niet aanbrand. Maar dit is optioneel.
Serveer je stoofpot met enkele aardappels en je hebt een lekker vegetarische stoofpot met een stoer karakter. Diep van smaak en rijk aan groentes! Een ideale tip voor kerstmis volgende week. Succes!
Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

1 gedachte over “Vegetarisch koken voor mannen, met kliekjes uit de koelkast”

  1. Klinkt lekker! Dat gaat mijn man wel lusten! Ik kan tegenwoordig met gepaste trots zeggen dat mijn man, toch een echte vleeseter, laatst ineens zei dat hij echt niet zonder vlees kan en toch zeker 2x/week vlees moet eten. Dit vond ik toch heel positief klinken bij iemand die gewend was 7x per week vlees te eten en die door het langzame ingevoerde vegatarische eten van mij nu 2x ook genoeg vindt.

Reacties zijn gesloten.